A Banner GmbH, Plant Simulation eredményekre alapozva hozza beruházási döntéseit

Az ausztriai Linz székhelyű Banner GmbH, a motorindításra használatos akkumulátorok egyik vezető gyártója. Alapítója egykori teherfuvarozási vállalkozó, 1937-ben indította el családi vállalkozását, egészen egyszerűen azért, mert elégedetlen volt a teherautójában használt akkumulátor megbízhatóságával. Nyolcvan évvel később, a Banner vállalat már Európa legnagyobb és technológiai szempontból vezető, indító akkumulátor gyártói közé tartozik.

A vállalat figyelemreméltó sikerét nagyban a saját innovációs történetének is köszönheti, továbbá fejlesztéseinek a minden elemében újrahasznosítható, ólom-sav bázisú, újratölthető telepekre vonatkozólag. A cég jelenlegi növekedését elsősorban a start-stop rendszerű járművekhez használatos továbbfejlesztett nedves akkumulátoraik (enhanced flooded batteries – EFB) iránti magas keresletnek köszönheti. A prémium eredeti termékeket gyártók a megbízhatóság fő forrásaként tekintenek a Banner akkumulátorokra, ezeket az osztrák termékeket építik be a járművekbe, ami számszerűen a termelés egyharmadát teszi ki, a kétharmada pedig a másodlagos piacra kerül 50 országban.

A vállalat sikeressége együtt járt, a termelési létesítményeinek folyamatos és szerves növekedésével, csarnok után csarnok építésével, vagy növelésével mindaddig, amíg az évtizedekkel ezelőtt még tágasnak tűnt helyszínt komplexitás nem töltötte be. Az így kialakult helyzet, jelentős kihívásokat támasztott, különösképpen a belső logisztikai kérdésekre vonatkozólag.

A szimuláció segít a jövőbeni növekedés támogatásában

2015 közepén, a Banner vállalat gyártómérnökei, a Plant Simulation szoftver kipróbálási licencét használták arra, hogy tanulmányozzák összeszerelő sorok számának csökkentéséből adódó lehetséges hatásokat. A szimulációs eredmények meggyőzték a vezetőséget a szimuláció-alapú döntéshozatal előnyeiről. Röviddel ezután, a Banner vállalat elkezdett dolgozni egy valós probléma szimulációján. „Tapasztalt dolgozók korábban azon a véleményen voltak, hogy további növekedés elérése már nem lenne lehetséges a meglévő érlelő kamrákkal”, mondja Christian Ott, a cég információs és szervezeti vezetője. „Még több ilyen terjedelmes berendezés telepítése csak tovább növelné a helyhiányt”.

A Plant Simulation szoftver meglévő moduljainak használatával, a vállalat meg tudja mutatni a berendezések logikai és idő-alapú viselkedését. A Plant Simulation-t használva, létrehozták a gyár érintett szakaszának működő modelljét, fókuszálva a 25 különböző érlelő kamra konfigurálható modelljeire, továbbá magában foglalva a 3 előző beilleszkedő sort is. A döntéshozatali fa pedig lehetőséget biztosít különböző batch stratégiák kiválasztására.

A Banner vállalatnál alkalmazott berendezések nagy része nem rendelkezik digitális adatokkal. A gyártóktól és dolgozóktól való megbízható információ megszerzése, a legnehezebb feladatnak bizonyult a digitális reprezentáció készítése során. A Banner cég termelési létesítményeinek, a már korábban felvázolt részének digitális ikerpárja, 3 hónap alatt működőképes lett. A Plant Simulation előkészített moduljait használták, amelyek tartalmazták a digitális ikerpárban szereplő gyár összes alapvető funkcióját. A szoftver fejlett szimulációs programozási nyelvét, a SimTalk nyelvet használva, egyszerűnek bizonyult a speciális funkcionalitások hozzáadása a modellhez és a döntési fa által nyújtott variációk programozása.

„Úgy döntöttünk, hogy minden jövőbeni beruházási döntés megalapozásaképpen, először annak a digitális ikerpárra való hatásait tanulmányozzuk, a Plant Simulation virtuális világában”, mondta Christian Ott, információs és szervezeti vezető, Banner.

banner

Az adott gyár rész, Plant Simulation szoftverrel létrehozott digitális ikerpárja, melynek részét képezi a különféle batch stratégiák kiválasztását lehetővé tevő döntési fa.

Forrás: http://community.plm.automation.siemens.com/t5/Tecnomatix-News/Banner-GmbH-makes-investment-decisions-based-on-plant-simulation/ba-p/380037

Leave a Reply