Cobotok és az ergonómia

A múlt héten egy remek rendezvényre hívtak meg előadónak, a 32. ergonómiai nyári egyetemre, aminek a ViveLab adott otthont. A ViveLabról azt érdemes tudni, hogy nagyon klassz felhő alapú ergonómiai megoldásokat fejlesztenek, és nagyon sokat tudnak magáról az ergonómiáról, mint szakmáról. Aki szeretné kipróbálni a megoldásaikat, annak: https://vivelab.cloud/

Én egy olyan előadást vittem magammal, amelyik az egyik kedvenc Ipar 4.0 témámat járja körbe, az ember és robot együttműködését, azokat az eseteket, amikor az ember és a robot ugyanabban a munkatérben dolgozik, kéz a kézben egymást támogatva. Ennek a munkaformának a megteremtődését az új típusú ipari robotok megjelenése tette lehetővé.

cobot3

Sokan úgy gondolják, hogy jön a robot, és kirúgják a dolgozót, a robot beáll a helyére és már kész is az automatizálás. No, ez nagyon nem így van. A legtöbb manuális tevékenység még ma is rosszul robotizálható, viszont nagyon sok manuális tevékenységnek van olyan része, ami ergonómiai szempontból megterheli a dolgozót (pl. emelés, hajlás stb.) A cobotok pont ezekben az esetekben tudnak segíteni a dolgozónak, átvéve a feladat megterhelő részét. Ez általában persze az össz ciklusidő csökkenésével is jár, ami már mérhető, számszerűsíthető előnye a cobot bevezetésének.

A Siemensnek mind a robotos off line programozás, mind az ergonómikus munkahely tervezés területén komoly múltja van szoftvermegoldások fejlesztésében.

cobot2

cobot1

Nem véletlen hát, hogy a cobotok programozására és a cobotokkal támogatott biztonságos munkahelyek tervezésében is élen járnak ezek a megoldások.

Cobotos cella tervezésének a lépései:

  1. munkahely megtervezése
  2. gyártási folyamatlépések megtervezése
  3. dolgozói és robot munkaterek definiálása
  4. elemzések futtatása (ütközés vizsgálat, egyéb ergonómiai vizsgálatok)
  5. kockázat csökkentés

Ezeknek a lépéseknek a használatát mutatja be az alábbi videó:

A végén pedig álljon egy idézet és egy vicces videó arról, hogyan használ cobotokat a csapat részeként a Ford az új Fiesta gyártósorán.

cobot4

A videó itt megtekinthető: https://www.youtube.com/watch?v=I8nMKH3y_1I

Leave a Reply

Discover more from DIGITÁLIS GYÁR

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading