MI várható a gyártásban?

A következő években a gyártás egyik legizgalmasabb része a mesterséges intelligencia alapú technológiák megjelenése lesz.

Nézzünk egy példát: ma a termelésütemező rendszerek (mint pl. a Preactor) kiválóan alkalmasak arra, hogy a tervezési információkból (gyártási igények, kapacitások, stb.). és a visszajelentési információkból (mi zajlott a termelésben) összeállítsanak egy egészen használható gyártási tervet és azt frissítsék a változásoknak megfelelően.

Persze emellett számos egyéb adat is rögzítésre kerül a cégeknél, pl. a gépek meghibásodása, a beszállítások, alapanyag érkezési késések, a dolgozók jellemző szabadságolási adatai és még sok más.

Képzeljük el, hogy ezek az adatok bekerülnek egy olyan rendszerbe, ami a tanulási technikái révén ezeket felhasználva meg tudja becsülni, hogy a gépek mikor igényelnek karbantartást, mikor hibásodhatnak meg, a beszállító milyen körülmények esetén késik a beszállítással (és itt az időjárástól az alumínium Japán tőzsdén emelkedő áráig szinte bármi szerepelhet), és ezeket mindet figyelembe véve egy olyan minőségű műveleti, gyártási tervet ad, aminek a megvalósíthatósága sokkal jobb a jelenlegieknél.

És ez csak a kezdet… a cégek még most kezdik feszegetni a MI (mesterséges intelligencia) használatának alapjait… és ezzel együtt veszélyeit.

A fenti példa alapján az MI lehet kegyetlen, szívtelen és kirúghatja a szükségtelen dolgozókat, a végletekig feszítheti a beszállítói feltételeket… ahol lehet, hogy a másik oldalon is egy MI van… és a cégek versenyképességét az fogja talán meghatározni, hogy melyik cég MI-je a jobb, okosabb, ravaszabb… látszik, hogy van ebben veszély bőven…

Ezért is fontos nagyon, hogy a Microsoft vezetésével ki lett mondva a mesterséges intelligencia alkalmazások néhány alapelve.

Ezek szerint minden mesterséges intelligencia megoldás legyen:

  • társadalmilag igazságos
  • megbízható
  • biztonságos
  • befogadó
  • átlátható és
  • felelős.

Fontos, hogy ma foglalkozzunk ezekkel a kérdésekkel, mert az MI-k itt vannak, és egyre nagyobb részt követelnek a döntésekből, a mindennapi életünkből.

A témával kapcsolatos Microsoft cikk: https://news.microsoft.com/hu-hu/2018/11/28/etikai-alapelvekkel-egy-embersegesebb-mesterseges-intelligenciaert/?wt.mc_id=AID750865_QSG_SCL_304489&ocid=AID750865_oo_spl100000420975676

Leave a Reply

Discover more from DIGITÁLIS GYÁR

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading