Könyvajánló: The Goal

“Alex Rogo, a konszern egyik gyárának igazgatója sorsdöntő válaszút elé kerül. Amennyiben nem sikerül három hónapon belül jelentősen javítania a termelési eredményeket, a konszern bezárja a gyárat és őt is beleértve mindenki az utcára kerül. Ráadásul az addig rendezettnek látszó magánéletének falán is repedések keletkeztek, mert az egyre gyakoribbakká váló veszekedések után felesége átmeneti időre elköltözik családi otthonukból. A regény csak látszatra az ami. Miközben megismerkedhetünk – ha elnagyoltan is – egy amerikai menedzser mindennapjaival, rendkívül szemléletesen olyan ipargazdaságtani, üzemszervezési, vállalatvezetési, vállalat-gazdálkodási ismereteket közvetít, amelynek megszívlelendők akár a magyar gazdaságban is. Világhíres amerikai menedzserkönyv.”

Ha létezik a gyártással kapcsolatban alapkönyv, akkor Eliyahu Goldratt könyve valóban alapmű. Ami miatt ez a cikk született, az, hogy ennek a könyvnek elérhető angol nyelven a képregény változata is, ami hihetetlenül jól sikerült. Megtartotta a szakmai mondanivalót és emellett rendkívül olvasmányos lett. Mindenkinek ajánlom, aki kissé könnyedebb formában szeretne managementről, gyártási folyamatfejlesztésről olvasni!

Vicces történet, hogy Goldratt, amikor először próbálta kiadatni a könyvét, akkor a management könyvekkel foglalkozó kiadók azért utasították el, mert ez egy novella, a klasszikus irodalmi kiadók meg azért, mert ez egy management könyv…. mindkettő igaz. Végül egy barátja révén szerzett kiadót, és azóta több, mint 10 millió példányban kelt el ez a könyv.

Hogy mennyire jó, azt jól példázza, hogy az Amazon vezére Jeff Bezos minden közép és a fölötti vezetőjének kötelezővé tette az elolvasását 🙂

1 Response

  1. 2021.06.24.

    […] Akit jobban érdekel a TOC elmélete és gyakorlata, annak szívből ajánlom ezt a könyvet: Könyvajánló: The goal (digitalisgyar.com) […]

Leave a Reply