Hatékony eszközt a termeléstervező kezébe!

„Nem tudva, hogy lehetetlen, megcsinálta.” Jean Cocteau francia gondolkodó idézete továbbra is az érvényben lévő megoldási technika a nagy és kis ipari vállalatok számára, különösen akkor, amikor a termeléstervezésről van szó. Az idézet az akarat és motiváció előmozdítására hivatott. De vajon elegendő pusztán e két tényező ahhoz, hogy sikeresek legyünk a mai rendkívül kompetitív piacon.

Megfigyelve a különböző méretű, kulturális jellemzőkkel bíró és különböző iparágakban működő vállalatokat gyakran látható, hogy a termeléstervezés és ütemezés részleg elhanyagolt. A sokszor bürokratikusnak látszó részleg azonban gyakran kétségbeesetten keres új módszereket a napi kihívások kezelésére.

Kihívások

Tervezés és az ütemezés szempontjából pedig bőven vannak kihívások. Túlzott raktárkészlet, késésben lévő megrendelések, alacsony gyártási kapacitás, rossz tervezési és ütemezési folyamatok, hiányos adatok, anyaghiány és szállítási késedelmek, megelőző és javító karbantartás, és a lista nem áll meg itt. Adjunk ehhez hozzá mindenféle megszakítást, amely egy rendkívül dinamikus környezetben előfordulhat, kulturális különbséget, konfliktusokat és belső vitákat, és máris kialakult egy ideálisnak legkevésbé sem nevezhető szituáció.

A termeléstervező mindezekre a lehetetlen körülményekre fittyet hányva előveszi az Excel tábláját, hogy megpróbáljon valami csodát varázsolni és megoldja ezt a hihetetlenül komplex problémát. És igen, megcsinálja. Megoldja a problémát, amit sok verejtékbe kerül és még több számú makróba. A végeredmény pedig egy szuper összetett Excel táblázat, amit egyedül csak ő képes átlátni.

Ez a táblázat pedig képes arra, hogy viszonylag nagyszámú gyártási/ütemezési variációt lekezeljen. Az egyetlen probléma csak az, hogy napokba telik az adatok feldolgozása és az, hogy kinyerjünk belőle egy használható gyártási forgatókönyvet. Persze még ezt is megcsináljuk és nagyon örülünk. Egészen a következő pillanatig, amikor is rájövünk, hogy megváltoztak a körülmények és az előbbi, jól működő forgatókönyv már nem annyira működik ebben az új esetben. Ekkor pedig az ütemező sietve próbálja menteni a menthetőt és minimalizálni a károkat. Csak sajnos eredménytelenül.

Problémák

Mindezek hatására pedig olyan kérdések és kommentek céltáblájává válik, mint például:

”Miért nem képes a termeléstervező precízen működő ütemezést létre hozni?”

”Egyre többet késnek a megrendelések!”

”A termelésütemezés rendkívül sok időbe telik és nem hatékony.”

Mindezek mellett pedig még a hitelességét is elveszíti a részleg, mert egyszerűen nem tudnak eleget tenni a napi feladataiknak.

És elindul az ördögi kör:

A termelésütemezési részleg nem képes határozott döntések meghozatalára

  • Az eredmények rosszak
  • Más területeket is érint ez a probléma
  • Lecsökken a termeléstervezési részleg megbecsülése
  • A bizalomvesztés eredményeképpen a termeléstervező egyre bizonytalanabbá válik

A termeléstervezés stratégiai és alapvető fontosságú a vállalat eredményei szempontjából, mégsem tulajdonítanak kellő figyelmet erre a vállalatok és sok estben sajnos utolsó a költségtervezési és beruházási projektek fontossági listáján.

Megoldás – Opcenter APS (Preactor)

Mit tegyünk azért, hogy ez megváltozzon?

A legfőbb cél, hogy a termeléstervező kezébe olyan hatékony eszközt adjunk, amely segítségével felmérheti a különböző gyártási és ütemezési helyzeteket és azok alapján megelőző lépéseket tehet.

A jó eredmények eléréséhez elengedhetetlen a különböző gyártási forgatókönyvek létrehozása és megértése, valamint az agilis döntéshozatal. Ennek a célnak az elérését támogatják a fejlett tervező és ütemező szoftvereszközök (APS, Advanced Planning and Scheduling). A termeléstervező APS eszközzel történő támogatása joggal nevezhető a digitalizáció első lépésének. Ütemezőszoftver haználatával ugyanis a korábban lehetetlennek tűnő tervezési feladatok könnyedén megoldhatók. A különböző gyártási/ütemezési forgatókönyvek pontos elemzést teszi lehetővé rövid idő alatt, amely támogatja döntéshozatalt és ezzel elérhetővé válik a kitűzött eredmény.

Adjunk APS eszközt a termeléstervező kezébe, amely segít gyorsan reagálni az előre nem látható eseményekre, a különböző gyártási/ütemezési forgatókönyvek tesztelésben és kiértékelésében és jól megvalósítható ütemtervek létrehozásában, továbbá elősegíti a részlegek közötti kommunikációt.

Bővebben erről a témáról az alábbi linkre kattintva olvashat: https://blogs.plm.automation.siemens.com/t5/Siemens-Opcenter-Blog/Empowering-the-Planner/ba-p/610941

Leave a Reply