Automatizálási lehetőségek vizsgálata Plant Simulation használatával 2.

Az előző Automatizálási lehetőségek vizsgálata Plant Simulation használatával 1. bejegyzésben megnéztük, hogy miképpen lehet egy gyártósor három fajta változatát összehasonlítani a Plant Simulation alapú digitális ikerpárban. Ebben a cikkben tovább fogjuk optimalizálni a kiválasztott robotos megoldást.

Torlódási helyzet (blokkolás) javítása

A tesztelő állomás előtt a nagyszámú tesztelési igény miatt (40%-át a daraboknak tesztelni kell), a paletták feltorlódnak. Megvizsgáljuk azt, ha a leszedő konvejorszakaszt hosszabbra vesszük, akkor az kedvező hatással lesz-e a darabszámra? A blokkolás csökkentésével a darabszámot sikeresen feltornáztuk 924 darabra.

Palettaszám optimalizálás

A következőben pedig megnézzük, hogy az eredetileg tervezett 35 paletta mennyire jó szám, mennyire optimális. A palettás soroknál két probléma lehet, ha sok a paletta és ha kevés. Az első esetben blokkolódik a sor, a másodikban pedig várakoznak az állomások.

A tesztet lefuttatva a 15 és 50 közötti palettaszámra (5 darabos lépésekben) azt kapjuk, hogy a harmadik eset (25 paletta) fölött már nincs hatása a darabszámra a palettaszám növekedésenek. Így a 10 palettán darabonként 500 EUR árral számolva rögtön 5000 EUR megtakarítást realizáltunk.

Leave a Reply