10 funkció, amit imádunk a Plant Simulation folyamatszimulációs rendszerben

A Plant Simulation egy kiváló rendszer gyártási és logisztikai szimuláció készítésére. Ezen a linket számos cikket lehet olvasni a rendszer képességeiről: Plant Simulation – DIGITÁLIS GYÁR (digitalisgyar.com)

Ebben a cikkben 10 olyan hasznos funkciót gyűjtöttünk össze, amely kiválóan alkalmazható szimulációs modellek készítése során.

1. Kép és rajz használata alapként

Manapság főleg 3D szimulációs modelleket készítünk, de gyakran csak régebbi 2D rajzaink vannak, amikre szeretnénk felépíteni a szimulációs modellt. A Plant Simulation lehetővé teszi dwg, dxf vagy kép fájlok alapként használatát.

2. Típusfüggő gyártási idő

Gyakori, hogy a gyártási idő terméktípusonként változó. Ezt minden állomásra külön lehet táblázatosan definiálni a Plant Simulation rendszerben.

3. Átállási idők könnyű definiálása

Termelés nincs átállás nélkül. Az átállásokat, gépbeállításokat nagyon könnyen lehet táblázatosan definiálni a Plant Simulation rendszerben. Két fő mód van erre, a lista alapú definíció (típusonként felsorolva) vagy a mátrixos.

4. Párhuzamos állomások használata teszt jellegű feladatokra

A ParallelStation nagyon hasznos állomás, ha hasonló gépek csoportját kell modellezni. De emellett remekül használható tesztelő állomások modellezésére is, amikor x darab bemegy az állomásba, lefut a teszt és mindegyik darabot ki lehet szedni. Hogy az összes darabra egyszerre induljon el a feldolgozás (a teszt) a Start Processing when Full opciót kell használni.

5. Dolgozók rugalmas kezelése

A dolgozók kezelése a Plant Simulation egyik erőssége. Itt most csak a Workerpool dolgozó létrehozási tábláját nézzük meg, ami extra rugalmasságot ad a dolgozók kezeléséhez.

Megadható a dolgozók csoportja, mennyisége, melyik műszakban dolgozik, mennyi a gyaloglási sebessége, mekkora a hatékonysága (szuper jó funkció betanuló dolgozók és folyamatok vizsgálatára), és hogy milyen képességekkel rendelkezik.

6. Műszakrend, műszaknaptár

Az egyik legokosabb komponens a ShiftCalendar, a műszaknaptár, amiben megadható, hogy mely állomásokra, területekre vonatkozik az adott munkarend, mikor vannak szünetek, sőt megadhatók a rendkívüli munkanapok és munkaszüneti napok is.

7. Dekorációs 3D elemek

A 3D modelleket különféle dekorációs elemekkel (biztonsági rácsok, területek, lépcsők, platformok, falak, stb.) lehet valósághűbbé tenni.

8. Húzd és ejtsd grafikonok

A szimuláció során a Plant Simulation minden történést rögzít és utána az így gyűjtött adatok elemezhetők. Az egyik leghasznosabb komponens a Chart, aminél elég a megfelelő elemet rádobni a grafikonra és már meg is jelenik a kapcsolódó statisztika.

9. Ipar 4.0 és automatizációs komponensek

A rendszer alapban tartalmazza a legfontosabb ipar 4.0 projektek leképezéséhez szükséges komponenseket, mint például:

  • AGV
  • Szenzorok
  • Robotok
  • stb.

10. Mérnöki kísérletező eszközök

Szinte minden komponens támogatja a “mi lenne, ha?” jellegű vizsgálatokat, de a leginkább hasznos az ExperimentManager, ahol különböző paraméter készletekkel lehet vizsgálni a különféle eseteket.

Például:

  • megnézhető hány paletta kellene egy feladathoz
  • hány dolgozóval a legjobb egy logisztikai folyamat
  • mekkora puffer kell a meghibásodások hatásának enyhítéséhez
  • stb.

Leave a Reply