Termeléstervezés megtérülésének (ROI – return of investment) számítása

Egy termeléstervező és ütemező rendszer bevezetése fontos döntés, hiszen az vezérli a gyártást, biztosítja, hogy minél több rendelés határidőre teljesüljön. Emellett támogatja az erőforrások hatékony kihasználását és a vállalat fejlesztési, bővítési stratégiájának kialakítását.

Mi magunk is számos módszert használunk a bevezetés során, amelyek közül mindegyik az agilitás (tehát az ügyféllel folyamatos együtt gondolkodás) irányába mutat. A bevezetés lehet, hogy csupán a meglévő Excel tábla alapszintű lecserélése, de az is lehet, hogy komplett integráció szükséges az ERP és még valahány vállalati rendszerhez. Ennek megfelelően a bevezetés költsége is változhat. Az alábbi táblázat a legfontosabb megtérülési tényezőket tartalmazza, amelyek minden cégnél megjelennek. Emellett persze számos olyan eleme is lehet a megtérülésnek, ami itt nem szerepel, ilyen lehet például az, hogy a hatékonyabb termeléstervezésnek köszönhetően elkerülhető új gép beruházás, vagy a dolgozói állomány bővítése. Normál esetben tapasztalatunk szerint egy termelésütemező, termelés tervező rendszer megtérülése 1 éven belül megtörténik.

Az alábbi táblázat segítségével Ön is kiszámolhatja, hogy a főbb termelési mutatók alapján mennyi előnyt jelentene egy hasonló megoldás.