Excel alapú gyárak

A minap olvastam egy cikket arról, hogyan tekint Satya Nadella, a Microsoft szerintem egyébként zseniális vezetője az Excelre (forrás: http://www.winbeta.org/news/ceo-satya-nadella-excel-symbol-microsoft). Igen, az Excelre. Miközben a Microsoft fantasztikus felhő szolgáltatásokat készít, remekül kapcsolódnak egymáshoz a termékei, övék a szuper Xbox is, amellett fontos látni, hogy vannak olyan termékek, amelyek alapjai a Microsoft ismertségének is. Ahogy Satya Nadella mondta:

“Think about a world without Excel. That’s just impossible for me.” – Képzeljék el a világot Excel nélkül. Számomra ez elképzelhetetlen.

Hogyan is kapcsolódik ez az egész a digitális gyártáshoz? Hát úgy, hogy akárcsak a Microsoft vezetője, számos ügyfelünk is úgy gondolja, hogy a cég elképzelhetetlen Excel nélkül. Ez addig nem is lenne baj, amíg nem próbálnának a cégek olyan dolgokat megoldani Excelben, amire… hát… szóval nem alkalmas. Ily módon kialakulnak az ún. Excel-driven companies, ahol egy meeting főként arról szól, hogy mindenkinek van egy olyan Excel táblája, amiben van egy mérőszám, vagy paraméter, ami alapján valamilyen állítást lehet tenni… vagy sem… 🙂 ugye, hogy milyen egyszerű? Az olvasó persze mindig kivétel 🙂

A digitális gyártás területén belül a következőkre NE használjunk Excelt:

  • termelési adatok valós idejű kezelése
  • dinamikus/sztochasztikus folyamatok elemzésére
  • értékáram térkép készítésére
  • termeléstervezésre
  • termelés ütemezésre

Ha valaki vitázni szeretne, várom a kommenteket! 😉

1 Response

Leave a Reply