5 érv a hátrafelé ütemezés mellett

Kezdjük az elején, hogy mi is a különbség az előre és a hátrafelé ütemezés között…

Az előre ütemezés abból indul ki, hogy adott a rendelés, és a teljesítéséhez szükséges műveleteket egymás után pakoljuk, így próbáljuk mihamarabb legyártani a terméket. Ez olyan esetekben szuper, ha például meg akarjuk nézni, hogy egy sürgős rendelés hogyan illeszthető be a gyártási tervünkbe. Ezt a fajta ütemezés használatos még raktárra gyártás esetében is.

A hátra ütemezés ezzel szemben a szállítási határidőből indul ki, és visszafelé számolja ki, hogy mikor kell az egyes műveletek idejét és egyéb tényezőket figyelembe véve elindítani a gyártást, hogy határidőre készen legyünk.

Az alábbi ábra a két módszer közötti különbségeket szemlélteti:

schedulingtypes

A valós életben jellemzően a két megközelítés kombinációját szokás használni. Ebben a cikkben viszont a hátrafelé ütemezés előnyeit szeretnénk megnézni… Lássuk!

1. Átállások csökkenése — a gyors átállások a JIT (Just in Time Schedule) gyártás fontos elemei. A gyors átállások előnyei azonnal előjönnek, ha lehetőségünk van azok ritmusának módosítására.

2. Készletszint csökkenés — a termelés szintezése, vagy más néven termelés kiegyenlítés/simítás vagy heijunka, szintén olyan módszer, amellyel a veszteség csökkenthető.

3. Termeléstervezési erőforrás igény csökkenése — a hátrafelé ütemezéssel csupán minimális energia, erőforrás szükséges a termelési tervek elkészítéséhez.

4. Hatékonyabb termelés — az előre ütemezéssel szemben, amely a jövőbe tervez, a hátrafelé ütemezés a múltba tervez, és figyelembe tudja venni azokat az erőforrásokat, amik nem mindig elérhetők a munka elvégzéséhez.

5. Pontos szállítási határidők – a hátrafelé ütemezés előre tekintésre is használható, és megadhatja a legkorábbi kiszállítási időt.

Az Preactor mindkét alap ütemezés módszert, és saját egyedi ütemezési logikákat is támogat.

Leave a Reply