Porsche gyárban jártunk…

Szinte már karácsony van 🙂 A Plant Simulaton berkekben olyan, mint a karácsony az éves konferencia, amelyen számos érdekes előadás mellett az új verziók újdonságai is előkerülnek. Az idei évben holnap kezdődik a konferencia, de ma már volt egy “ráhangolódás” a Stuttgartban lévő Porsche gyár látogatásával.

Az alábbiakban csupán pár érdekességet szeretnék leírni a gyárról, és a gyártásról, ami Lean és Plant Simulation szemmel is kiemelkedően érdekes volt.

A gyár anno a város szélén indult egy telken, és azóta is ott található. Viszont azóta körbenőtte a város ipari területe, szóval a rendelkezésre álló hely mennyisége komoly kihívás elé állítja a gyár és gyártástervező mérnökeit a Porschénak.

A kezdeti gyártósor 1970 körülről

Az eredeti épületban folyik ma is a gyártás egy része, persze ma már jóval modernebb körülmények között. Egyszer felmerült a teljes gyár átköltöztetése máshova, de a gyárvezetés úgy döntött, hogy akkor túl sok szakemberről kellene lemondani, akik nem vállalnák az átköltözést, ezért inkább a maradás, és a kisebb helyen gyártás mellett döntöttek. Láttam már néhány autógyárat, de itt tényleg annyira kevés a hely, mintha baseball meccset szeretnénk játszani a nappaliban…

Az emberközpontú gondolkodás, és itt a dolgozókról, a sori dolgozókról van szó valóban nagyon fontos a cégnek. Ez és a motiváció többször is vissza fog térni ebben a cikkben is. A soron növények, virágok vannak, hogy kellemesebb hangulata legyen a gyártásnak, a dolgozók a munka közben akár zenét is hallgathatnak, sőt a sor melletti pihenőhelyen még sör is van (ok, csak alkoholmentes, de mégis 🙂 ).

Lean szempontból kiemelkedő eredmény a termelés rugalmassága, amit odáig fokoztak, hogy a versenyautókat is beintegrálták a normál termelésbe. Ez, aki próbált már egy nagyon különböző új terméket beilleszteni meglévő termelésbe, tudja, hogy nem egyszerű feladat.

Természetesen az ilyen jellegű elemzésekhez a Plant Simulationt használják 🙂

A sori dolgozókat persze kiemelten motiválja, hogy ők is benne voltak a TV-ben a versenyen látott autók készítésében. Egyébként a sori dolgozók nem csupán egy munkafolyamatot ismernek, hanem az adott szakasz összes munkahelyéét is, és óránként pozíciót váltanak, hogy a munka unalmasságát, monotonitását feloldják.

A gyárban egyébként kb. 200 autót gyártanak naponta, ami azt jelenti, hogy kb. 5-7 percenként készül el egy autó. Ahogy említettem a rendelkezésre álló hely mennyisége nagyon kevés, ezért valóban Just in time rendszerben érkeznek a beépülő darabok. Pl. ülésből egy időben kb. 20 darab fér el, ami az átlag 6 perces idővel, és autónként 2 üléssel számolva óránkénti érkezést jelent az ülésekből. Szerencsére van egy 20km-en belül lévő supermarkete a Porschénak, ami biztosítja a szállítási, vagy egyéb beszállítói problémákból származó gondok kiküszöbölésének lehetőségét.

A gyártás egyik legizgalmasabb része a marriage, a házasság, amikor a futóművel egybeépített hajtáslánc és a karosszéria összerakásra kerül. Ez a legkritikusabb része a gyártósornak, ennek a résznek bármilyen leállása nagyon sokba kerül a gyár számára, mivel blokkolja a teljes gyártást. Szerencsére mindössze 0,1% körüli ennek a résznek a leállása. Itt, ha bármilyen probléma kiderül (pl. olaj szivárgás, stb.), akkor az autó ennek ellenére tovább tud menni, hogy egy később javító fázisban a problémát orvosolják.

Még egy érdekesség, hogy a leszorító erőt kiszámítva, amikor a képen látható Porsche 956 eléri a 321,4 km/h sebességet, akkor akár a mennyezeten fejjel lefelé is tudna menni, mégsem esne le.

Zárógondolatként egy idézet Ferry Porschétól: “Körbenéztem, de nem találtam azt az autót, amelyről álmodtam, ezért megépítettem saját magamnak.”

Mindenkinek kívánom, hogy építse meg az álmát 😉

 

Leave a Reply