2018 a gyártásban

Először is mindenkinek BUÉK. Az új esztendőre új kinézetet kapott a blog, ami reményem szerint könnyebben áttekinthető, mobil eszközöket jobban támogató felületet biztosít a cikkek “kártyákként” történő megjelenítésével.

Ebben a bejegyzésben nézzük meg, hogy mi is várható 2018-ra főleg a minket érintő digitális gyártás területén. Ezen belül a legtöbb változást az autóipar drasztikus átalakulása fogja magával hozni. Ahogy a Mercedes vezérigazgatója mondta, a legtöbb hagyományos autógyár azért fog tönkre menni, mert ők jobb autókat szeretnének készíteni, míg az új piacra lépők pedig négy keréken guruló számítógépeket terveznek.

Cobotok. Egyre fontosabbá válik a cobotok használata az olyan collaboratív robotoké, amelyek biztonságosan tudnak dolgozóval egy munkatérben dolgozni.

cobot

A globális optimumra való törekvés. Bár az Ipar 4.0 erősen támogatja a lokális jó döntések meghozását, hiszem, hogy az vállalatok szintjén globális optimumok csak magasabb szinten hozhatók létre. Ez azt is jelenti, hogy a cégek tovább lépnek a Lean fejlesztések lokális hatásán, és a digitális gyártás eszközei révén magasabb szintű összekapcsolt rendszerekben kezdenek gondolkodni.

Adatok felhasználása. Az adatgyűjtés fontosságát szajkóztuk az elmúlt pár évben, és mostanra a legtöbb gyártó cég el is jutott oda, hogy rendelkezik adatokkal, hogy milyenekkel, az megérne egy másik cikket 🙂 Az idei év mindenképpen abban jelent áttörést, hogy ezeket az adatokat használni is fogjuk, és megpróbáljuk jól használni.

3D nyomtatás. Ez lesz az év, hogy már sorozatgyártásban is látni fogjuk a 3D nyomtatási technológiát.

Ha csak a fenti négy pontot nézzük is, látható, hogy izgalmas évnek nézünk elébe… Hajrá! 🙂

 

 

 

 

 

Leave a Reply