50-70%-kal lecsökkent robotprogramozási idő és harmadára redukálódott leállások száma a John Deere-nél

A John Deere kiterjeszti digitális gyárát az offline robotprogramozásra a RobotExpert segítségével.

A Deere & Company franciaországi leányvállalata mezőgazdasági gépek gyártásával foglalkozik. A gyár kb. 14 hektár nagyságú területen fekszik és 440 dolgozójával olyan termékeket állít elő, mint pl.  körbálázók, szögletes bálázók, kaszák és traktorok homlokrakodói. A vállalat élenjáró a körbálózók piacán és világszerte több, mint 70 országba exportálja termékeit.

„Az elmúlt tíz évben több mint 245 szabadalmat nyújtottak be termékeink és technológiánk védelme érdekében. Egy új, egyedi típusú körbálázó, amely a termelékenység nagyon valós növekedését eredményezi, több mint 30 szabadalommal védett.” – Andreas Schönwaldt, Industrial Specification Management Team Manager ASM

A rövid időkeret offline programozást igényel

A gyárban végzett műveletek elsősorban olyanok tartoznak, mint a fémlemez lézervágása és hajlítása, valamint alváz-alkatrészek, vonórúdok, forgórészek és más alkatrészek kézi és robot metál inert gázhegesztése, továbbá festés és összeszerelés.

Jelenleg a gyár 25 ipari robotot üzemeltet, de ez a szám évente növekszik, ahogy a termékskála bővül. „2013 végén bevezettünk egy új, kerek, rögzített kamrás bálázót a 400-as sorozatban, amelynek 2014 elejére szállításra készen kellett állnia” – mondja Munier. „Ez a projekt három új robot egység telepítését jelentette.” A szűk határidő miatt rendkívül kevés idő maradt az új robotok szállítása és a gyártás megkezdése között. A 45 perces-1 órás ciklusidőkkel rendelkező hegesztő programok ráadásul viszonylag összetettek voltak és mindössze három hónap állt rendelkezésre, hogy elkezdjék a termelést.
A folyamat felgyorsítása érdekében a robotok offline programozást még az installáció előtt megkezdték. Akkoriban azonban még nem rendelkeztek olyan szoftverrel, ami offline programozást tesz lehetővé. A John Deere már évek óta használja a Siemens PLM Software megoldásait, mint például a Tecnomatix portfólió FactoryCAD és FactoryFlow szoftvereit.

Programozási megoldás kiválasztása

Létrejött egy munkacsoport, amely többek között magába foglalta a John Deere olyan gyárainak specialistáit, ahol korábban már tapasztalatra tettek szert az offline robotprogramozás terén. A munkacsoport első feladata a potenciális megoldás szállítók közül a 3 legalkalmasabb kiválasztása volt. A megoldások összehasonlítása után a Siemens PLM Software Tecnomatix portfóliójába tartozó RobotExpert felelt meg a kiválasztási kritériumokat. Ezt követően bevezetésre került a RobotExpert a vállalat összes gyártóegységébe.

A RobotExpert könnyen tanulhatónak és használhatónak bizonyult, így még a kifejezetten kezdőnek számító kollégák is könnyedén képesek robotinstalláció modellezés megvalósítására és robot programozásra az online oktatóanyagok és a szoftver demo verziójának használata révén.

RobotExpert használatának előnyei a virtuális gyárban

Az, hogy a programozás elkészíthető anélkül, hogy meg kellene várni a robotok telepítését jelentősen lecsökkenti az átfutási időket. Korábban a manuális robotprogramozás egy hetes munkát igényelt. Most a RobotExpert használatával ez az idő kettő-három napra csökkent le és ez az idő már a fizikai teszteket is tartalmazza.

Az új termékek tervezésekor a RobotExpert használata lehetővé teszi a John Deere számára, hogy párhuzamosítsa a mérnöki folyamatait. A gyártási folyamatok szimulálhatók, amint a 3D tervezési modellek készen állnak. Így már a fejlesztési ciklus elején láthatóvá válnak az esetleges a gyártási problémák, továbbá kiválaszthatók a megfelelő hegesztőrobotok, azok kapacitása és a munkaállomások száma. A RobotExperttel előzetes tanulmányok végezhetők el, amelyek lehetővé teszik a legjobb termelési folyamatok meghatározását és a szükséges beruházások pontos becslést, a költségbecslést és validálja a termelési hatékonyságot.

Az eredeti esettanulmány itt érhető el: https://www.plm.automation.siemens.com/global/en/our-story/customers/john-deere-mfe-tecnomatix/17007/

Leave a Reply