Statisztika gyűjtése globális változóval? Miért is ne…

Számos esetben és különféle célokkal, globális változókat is alkalmazunk egy-egy szimulációs modell építése során. A Plant Simulation beépített objektumai már alapesetben is igen részletes statisztikát képesek gyűjteni, így van ez a változó objektum esetében is. Ha esetleg ez eddig elkerülte volna a figyelmünket, akkor ezentúl még változatosabban ki fogjuk tudni használni ezt az egyébként is remek objektumot.

Egyszerűen vizualizálhatjuk egy adott tulajdonság, a szimuláció során felvett értékeinek gyakoriságát, így például egy állomás feldolgozási idejének szórását, mint azt az alábbi példa szemlélteti:

Gondoljunk csak bele, hogy milyen egyéb lehetőségeink adódnak a változó statisztika aktiválásával: Pl. fejlesztünk egy saját objektumot, aminek vannak különböző állapotai (dolgozik, várakozik, szerszámot cserél, beállít, meghibásodik stb.), akkor ezzel a módszerrel könnyedén vizualizálható az egyes állapotok felvételének gyakorisága. (Mgj.: a változónk string típusú és az egyes állapotokat veszi fel értékként, ahányszor azok bekövetkeznek.)

Leave a Reply