Világbajnok megoldások a Siemenstől

Személy szerint én fantasztikusnak tartom a Red Bull csapatát, és nagyon örülök, hogy megnyerték az idei világbajnoki címet. Gyakorlatilag ők egy privát csapat, ami még mindig a Formula 1 hőskorát idézi. Persze az is közrejátszik abban, hogy szeretjük őket, hogy a Red Bull a tervezéshez, a mérnöki adatok kezeléséhez és az áramlástani vizsgálatokhoz is a Siemens megoldásokat használja.

Egy szezon számokban: öt komplett pályafelszerelés; 21 verseny a világon; 7500 egyedi alkatrész egy autóban; 30 000 dizájnmódosítás egy szezon során és 40 000 kiló légi és tengeri szállítmány minden helyszínre: a Formula One verseny tele van elképesztő számokkal és ijesztő logisztikai kihívásokkal.

„Eredményeink abból fakadnak, hogy rendelkezünk a megfelelő eszközökkel” – mondja Matt Cadieux. „Az NX-szel és a Teamcenterrel hatékonyan tudjuk kezelni a logisztikai kihívásokat, a megnövekedett tervezési komplexitást, a növekvő alkatrészszámot és az évente több ezer mérnöki változtatást. Sportunkban a sebesség számít, és több szinten is gyorsulunk: a személyes hatékonyságon, az eszközök konfigurációján és az együttműködési képességünkön keresztül.”

A Red Bull főhadiszálása Milton Keynesben Angliában

Az összes fontos adat egyetlen helyen érhető el az Active Workspace for Teamcenteren keresztül, amelyen keresztül minden felhasználó megtalálhatja a kívánt információkat anélkül, hogy időt kellene töltenie a különböző rendszerek elérésével az adatok keresésére. Dan Watkins, a PLM vezetője a következőket magyarázza: „Az Active Workspace lehetővé teszi számunkra a felhasználói felület egyszerűsítését, kifejezetten az egyes szerepkörökhöz való konfigurálást, és a felhasználók számára több rendszerből származó összesített adatok biztosítását. Ez felgyorsítja a fejlesztési együttműködés folyamatát.”

A testreszabott konfiguráció lehetővé teszi a zökkenőmentes integrációt más eszközökkel és az egyszerűsített munkafolyamatokat. A tervezés kiadási folyamatát korábban e-mailben kezelték; Az e-mailt mostantól az értesítésekhez használják, amelyek közvetlen hivatkozásokat tartalmaznak a tervezési változtatásokhoz, miközben a Teamcenter kezeli a folyamatot és minden lényeges információt. Ezek a Teamcenter vizualizáción keresztül érhetők el, amelyen keresztül a felhasználók megtekinthetik a 2D és 3D adatokat. „Minimálisra csökkentettük az alkatrészek gyártásba való engedélyezéséhez és kiadásához szükséges kattintásokat” – mondja Cadieux. „Nincs kézi engedélyezés: nincsenek felesleges lépések, csak olyanok, amelyek értéknövelőek. Hasonlóképpen nincs papírmunka.”

Az autó és én…

A Teamcenter adatait arra használják fel, hogy minden versenyhez esemény-specifikus anyagjegyzéket (BOM) állítsanak elő, a szezon tervezési munkáihoz tartozó fő anyagjegyzék mellett. A mester BOM felsorolja az összes alkatrészt és alkatrészt, amelyet az autóhoz terveztek az év során, a másik pedig ebből veszi az információkat, és részletezi az összes olyan elemet, amely az autó egy adott versenyre és körre történő beállításához szükséges. A valós idejű anyagjegyzék fenntartása létfontosságú annak biztosításához, hogy az alkatrészeket megfelelően kezeljék a gyártási folyamat során, és később, amikor az autót versenyre használják.

Ezekhez a formákhoz a legjobb CAD modellező eszközök kellenek

„Az első szárny az autó első része, amely levegővel találkozik, és a célunk az, hogy a légáramlás minden aspektusát mikrokontrolláljuk” – magyarázza Cadieux. „Az első szárny egy sor felület, amelyek mindegyike össze van kötve, ami több első szárny hatását kelti. A rendkívül bonyolult geometriával, sok szöggel és szárnyrésszel minden kis felületnek célja van.”

Watkins hozzáteszi: „Nyolcvan különálló elem alkotja az első szárny szerelvényt, de ez csak a jéghegy csúcsa. Körülbelül 800 különböző alkatrészt kell gyártanunk egy teljesen új első szárny létrehozásához. Ezek közé tartoznak a kompozit panelek mintái és öntőformái, az összeszereléshez használt fúrók, valamint a teszteléshez és a teljesítmény megfelelőségéhez szükséges fúrók. PLM-eszközeink lehetővé teszik, hogy hatékonyan és gyorsan dolgozhassunk annak érdekében, hogy az alkatrészeket időben megkapjuk az autóhoz a versenyhez.”

Most egy világbajnoki trófea is bekerült a vitrinbe

Az NX alkatrészfájljait az additív gyártási szoftverbe importálják, mivel a szélcsatornás autók körülbelül 70 százaléka ezzel a módszerrel készül. A szélcsatornás autóhoz használt szerszámok és fúrók is ugyanilyen eljárással készülnek, ami felgyorsítja a gyártást. Az NX CAM szoftvert más autóalkatrészek megmunkáló programjainak írásához használják. A kezdeti alkatrésztervezéstől a szélcsatorna gyártásáig mindössze 10 nap telik el.

Ez a szezon annyira durva volt, hogy még a hűtő is kiürült 🙂

Az NX integrálja a CAM-programozást, amely olyan gyártási folyamatokat futtat, mint a fémvágás és az additív gyártás. A CAD-geometriát a kompozit alkatrészek karbonrétegezési mintáinak kialakítására használják. Maga a gyártási folyamat rendkívül bonyolult, a műhelykezelők különösen nagy figyelmet fordítanak a geometriára. Az NX-et használják, hogy tiszta képet kapjanak a folyamatban lévő termékekről. Az ellenőrzési szakaszban az NX 3D adatokat a méretek megerősítésére, az NX-et pedig diagramok létrehozására használják, amelyek megmutatják a sérülések helyét, például karcolást vagy bemélyedést a szénszálas alkatrészen. Az első szárny különböző részei elkészítése után lefestik és összeszerelik őket. A szerelők a beszerelési szakaszban a Teamcenter Visualization segítségével megtekinthetik a teljes tervet, és referenciaként használják az autó összeszerelésekor.

Egyes boxkiállási berendezéseket szintén NX használatával terveztek, hogy biztosítsák a kompatibilitást az autóval. Például előfordulhat, hogy az első emelőt módosítani kell annak érdekében, hogy megfelelően illeszkedjen és illeszkedjen az első szárnyhoz, miközben elkerülhető az ütközés az autó orrával. Előfordulhat, hogy a kerékpisztolyt is módosítani kell annak érdekében, hogy a kerékanya szerkezeti változtatásakor megfelelően illeszkedjen.

Forrás: Formula One team’s digital enterprise enables it to race in both virtual and real worlds | Siemens Software

Itthon a graphIT Kft. elsőként honosította meg a Siemens PLM megoldásait és immár több mint 25 éve dolgozunk aktívan, hogy partereink minél hatékonyabban oldják meg ütemezési, tervezési, gyártási feladataikat. Fontos számunkra az is ,hogy a PLM világáról magyarul magyar nyelven is naprakészen tartsuk a hazai vállalatokat webináraink az alábbi linken érhetők el http://graphit.hu/webinarok/

1 Response

Leave a Reply