Amit JT formátumról tudni kell, de nem mondott el anyukád…

A Siemens nagyon sok nyitott nyitott technológiát fejleszt, amit licencel, és mások felhasználhatják a termékeikben.

Ilyen technológia például a Parasolid geometriai mag (no majd erről is írunk egyszer…), amit nagyon sok konkurrens CAD és CAM rendszer is használ.

A JT technológiát az hívta életre, hogy a nagy ipari cégeknek elege lett a 3D adatok konvertálása során elveszett információkból, hibás felületekből, szétesett modellekből, és úgy döntöttek, hogy kitalálnak egy olyan formátumot, ami normálisan átviszi a 3D adatokat. Eredetileg a formátumot az Engineering Animation nevű cég és a Hewlett Packard kezdte el fejleszteni. Aztán az Engineering Animationt megvette a UGS, aztán azt meg a Siemens, és eljutottunk arra az állapotra, hogy a Siemensnek van egy olyan formátuma, amely kiválóan alkalmas 3D adatkommunikációra.

jt2go-windows8-large_tcm1023-210345

A JT formátum fő előnyei:

  • tartalmazhat pontos geometriai leírást, vagy közelített geometriát
  • emellett tartalmazhat: termék struktúrát, fényforrásokat, mintázatot, egyéb attribútumokat
  • kis méretű fájlokat eredményez, így akár weben keresztül is használható
  • gyakorlatilag bármilyen 3D-hez kapcsolódó információ tárolható benne (PMI, tűrések, stb.)

A JT fájlok tárolhatják a termékstruktúrát egy fájlban (monolitikus) vagy a termékstruktúrának megfelelő szerkezetben is, ami több fájlt eredményez (általában alkatrészenként 1 fájlt).

A JT formátum 2009 óta ISO szabványos formátum. A fejlesztése mögött a JT Open szervezet áll (http://www.plm.automation.siemens.com/en_us/products/open/jtopen/), amelybe többek között a teljes német autóipar beletartozik.

Ha valaki JT dokumentumot kap, akkor a megtekintésére és a benne történő mérésre az ingyenes JT2go alkalmazást használhatja. A JT2go letölthető a www.jt2go.com oldalról. A Windows 8 változat a Windows Store-ból tölthető le: http://apps.microsoft.com/windows/app/jt2go/cba82781-772c-46c5-83ea-463a4afe8b4b A Siemens CAD rendszerei (Solid Edge és NX) és CAX rendszerei (Jack, robotos megoldások, Tecnomatix termékek, stb.) közvetlenül képesek a JT dokumentumok megnyitására.

Leave a Reply

Discover more from DIGITÁLIS GYÁR

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading