A folyamatszimuláció nem játék, avagy a három alapszabály

Kezdjük az elején… aki folyamatszimulációra adja a fejét, az legyen tisztában azzal, hogy eredményeket fog kapni, amikkel szembe is kell nézni… mire gondolok ez alatt? Arra, hogy előfordulhat, hogy a szimulációból olyan eredményeket kapunk, ami nem feltétlenül fog tetszeni, és azt mutatja, hogy a valóságban a termelésünk nem olyan rózsás, mint mi eddig gondoltuk.

A legfontosabb: a szimuláció komoly dolog, fontos döntések múlhatnak egy szimuláció eredményén. Aki csak játékra használja, például pizzériát szimulál, arra ez is tökéletes: http://www.girlsgogames.com/game/papas_pizzeria.html

nopizza

De, aki folyamatménök, és fontos számára, hogy eredményeket is kapjon a szimulációból, annak pár szabályt be kell tartani.

1. szabály: egy szimuláció eredményei annyira lesznek pontosak, amennyire a bemenő adatok pontosak. Egy brazil barátom a ZF-től ismertetett meg ennek kapcsán a SISO elvvel, a Shit in, shit out elvvel, ami azt jelenti, hogy sajnos, ha a bemenő adat sz… akkor az eredmény is az lesz.

2. szabály: egy szimulációnak mindig legyen célja. Csak azért nem érdemes szimulációt készíteni, mert az milyen színes, szagos… határozzunk meg egy célt (például: szükséges dolgozószám csökkentése, termelt darabszám 10%-os növelése, stb.), és azt a célt szem előtt tartva készítsünk szimulációt.

3. szabály: egy szimulációs modell ne legyen túl részletes, de ne legyen túl elnagyolt sem. Sokszor a legnehezebb feladat egy probléma szimulációja során, hogy megtaláljuk azt a részletességet, amelyik már alkalmas a cél eléréséhez. Például egy sori anyagellátás szimuláció során lehetséges, hogy a teljes sort elég egy építőelemként modellezni, míg, ha a soron az átállások hatását akarjuk elemezni, akkor lehet, hogy minden állomást, lépést részletesen le kell képezni.

Szóval a szimuláció nem gyerekjáték, de értő kezekben nagyon hatékony eszközzé válik. Hajrá Plant Simulation! Tessék kipróbálni, tanulni, és nem elfelejteni a fenti három szabályt! Kipróbálás: http://www.plm.automation.siemens.com/en_us/products/tecnomatix/free-trial/plant-simulation.shtml?stc=huiia432901&nm=graphit&pid=0013000000HYMgfAAH

2 hozzászólás

  1. Marc Hermans szerint:

    Az elfelejtett szabály: Egy változó akkor hozzunk létre, amikkor és ameddig szükségünk van ra.

Leave a Reply

Discover more from DIGITÁLIS GYÁR

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading