Te Rabbi, hogy is van ez a munka sábátkor?

Szombat van. A mai nap az idei munkarend szerint munkanap… ez eddig ok. Eszembe jutott, és rákerestem, hogy mit is mond erről a rabbi, hiszen ugyebár ők meg dolgoznak szombaton, tanítanak, istentiszteletet tartanak… szóval hogy is van ez a sábáttal?

Ezt a választ találtam az interneten:

“A szombati munkatilalmaknál két dolgot kell figyelembe vennünk. A szombati munkatilalmat a Szentély építésére vezetjük vissza – amit szombaton tilos volt elvégezni, azokat és azokból levezethető tevékenységek tilosak nekünk is csinálni. Ez az un. 36 melácha, melyeknek végzése szombatszegésnek számít.

Másrészt tilos szombaton pénzkereső munkát végezni, kivéve, ha egy összegben kap valaki fizetést egy olyan munkáért, amelyet hétköznapokon és szombaton is végez, és amelynek során nem szeg szombatot. Ilyen például egy babysitter, aki hét közben és szombaton is gyerekekre vigyáz, de nem szegi meg közben a szombatot. Ilyenkor a fizetését úgy kell megállapítani, hogy a heti/havi bére tartalmazza a szombati munka árát is, de azt nem lehet elkülöníteni (pl: 5000 Ft-ot kap a hétköznapokra és még 2000-et szombatra, hanem: 7000 Ft kap összesen). Ugyanígy állapítják meg a rabbik fizetését is, akiknek a munkakörében a szombati Tóra magyarázat, ima vezetése, stb. is szerepel.” – Forrás: http://zsido.com/cikkek/Rabbik_es_a_szombati_munka/17/4119

Hát ezt nem tudtam bevallom, de érdekes…. visszakanyarodva a szakmai vonalra, ebben a postban azt nézzük meg, hogy miképpen lehet megadni a Plant Simulationban, hogy a mai nap is dolgozzon a Műszaknaptár.

shiftcalendar

Ez eléggé egyszerű, a Műszaknaptár második fülén, a Naptár fülön lehet megadni azokat a plusz, vagy redukált munkaidőket, amik eltérnek a Műszak idők fülön megadott beosztástól. A Naptár fülön először ki kell kapcsolni az öröklődést, hogy szerkeszthető legyen a táblázat, majd meg kell adni a mai napot és a mai napi munkaidőt. A megjegyzésbe beírhatjuk az okát is a mai munkanapnak.

Leave a Reply