Esettanulmány: A Springfarm Architectural Moldings Preactort használ a megbízható gyártás érdekében

Több, mint 75%-ban automatizált ütemezés ért el a Springfarm Architectural Moldings a Kudos Solutions, a Siemens Solution Partnere segítségével.

Az észak írországi Springfarm Architectural Moldings egy családi vállalkozás, amely az építőipari vállalkozások számára szolgál nedvesség- és tűzálló építészeti termékeket. Évente több millió méternyi szegélyléc és gerenda kerül gyártásra és heti szinten 20-30 teherautónyi áru hagyja el a gyárat, ahol három műszakban több, mint 150 ember dolgozik.

Kihívások

A vállalatnak olyan kihívásokkal kell szembe néznie, mint hatékony kiszállítás, a több, mint 40 000 termékvariánsra optimalizált gyártás és a leállás ill. a hulladék minimalizálása. 2005 óta Preactor-t használnak a fűrészek, fröccsöntők, festő sorok és profil csomagolók ütemezésére. A maximális hatékonyság elérése érdekében a különböző sebességgel működő gépsorok kezelése szükséges, azért, hogy minden termék megfeleljen a határidőknek.

„Preactor nélkül nem tudnánk ütemezni a gyárat. Megért minden egyes folyamatot és az egyes gépek korlátait, és minden munkát a leghatékonyabb sorrendben tervez meg.” – mondja Tim Patton, ICT manager.

Átlátható és kontrolálható ütemezés

2015-re az ütemezés 40%-a már automatizált volt és megfelelően együttműködött a vállalat ERP rendszerével. A vállalat növekedésével, a szükségletek változásával és a termelés egyre összetettebbé válásával azonban egyre instabilabbá vált a rendszer és leállások következtek be. A szűk keresztmetszetet az jelentette, hogy a gyárban lévő gépek kommunikációja egyenként került feldolgozásra. További aggodalomra adott okot, hogy a műszakok között nem volt leállás, és az ütemezők rendkívül elfoglaltak voltak reggel 4 és 7 óra között.

„Nincs olyan rendszer, amely egy gombnyomással tökéletes ütemtervet tud létrehozni. Sok függ a használatban lévő gépektől és az operátorok tudásától. Az ütemezőnek képesnek kell lennie arra, hogy valós forgatókönyvekre reagáljon és megoldja a váratlan gépleállást valamint a tervezett karbantartást. Több rugalmasságra volt szüksége az ütemezőknek, hogy igény esetén manuálisan be tudjanak avatkozni. Ezzel további 15%-os teljesítményt tudunk elérni.” – mondja Patton

Photo by Rob Durston ( http://www.durstonphoto.com )

Stabilitás erősítése, rugalmasság növelése és hulladék minimalizálása

Szükségessé vált a stabilitás megerősítése, valamint az, hogy az ütemezők számára biztosított legyen egy olyan eszköz, amellyel beavatkozhatnak a folyamatokba. A Kudos Solutions révén kezdték el a Preactor APS 400 használatát. A Siemens partner 2 hetet töltött a kód személyre szabásával.

A Preactor APS 400 nagymértékű javulást eredményezett, amellyel már meghaladták a kitűzött 75%-os automatizált ütemezést. „A rendszer megbízhatóbb, több mennyiséget képes kezelni, és a support esetek száma drasztikusan lecsökkent.” – mondja Patton

Az ütemezés optimalizálása sokkal könnyebbé vált a három ütemező számára, és a Kudos Solutions által fejlesztett új kód olyan kommunikációs útvonalat tett elérhetővé a gépkezelők számára, amely nagyobb átláthatóságot, hatékonyabb folyamatokat és jobb támogatást eredményezett. A nem produktív gépbeállítási idő elkerülése érdekében a Preactor-t a hasonló tevékenységek csoportosítására használják. Ez további 5%-kal csökkenti az gépbeállítási idő. A vágás elkészítés módjának ill. a vágott lapok újra hasznosításának kezelésével, valamint ütemezők számára biztosított manuális beavatkozás lehetőségével minimalizálódott a hulladék.

Termelékenység optimalizálása

A Preactor az összes termeléssel kapcsolatos információ forrása. Ez határozza meg, hogy milyen nyersanyag mekkora mennyiségben kerül beszerzésre hetente. A logisztika a Preactor adatok alapján rendeli a szállításhoz szükséges kamionokat a késztermék tömegéhez és volumenéhez igazodva.

A vezetőség a Preactor által szolgáltatott kritikus adatok alapján elemzi a gyár teljesítményét. A fő mérőszámok az egyes gépeken gyártott köbméter, a gyár egészének teljesítménye és a gyártott termék összhossza. A szoftverrel riportokat készítenek az 1000 üzemóra alatt gyártott köbméter mennyiségéről, géphasználat mennyiségéről, a gépek teljes beállítási idejéről, a mérnöki munkaóráról és a hiba leállásokról. Mindezeket az adatokat műszakonkénti és heti lebontásban mérik.

„A Preactortól kapott információk jelentősen hozzájárulnak a döntéshozatalhoz. Például már most folyamatban van a gyárunk átszervezése, hogy csökkentsük a gépek és a munkaállomások számát, és most már a hosszabb gyártási folyamatokra koncentrálunk.” – mondja Patton

2016-ban Springfarm Architectural Moldings felvársárolta a Select Timber-t és ezzel egy új kihívással kerültek szembe. Preactor-t mindkét gyárban integrált ütemezés kialakítására tervezik használni. A Preactor-t továbbá kapacitás tervezésre és 24 órás valós idejű ütemezésre szeretnék használni.

Forrás: https://www.plm.automation.siemens.com/global/en/our-story/customers/springfarm-architectural-mouldings/51511/

Leave a Reply