Intelligens fertőtlenítő robotok a vírus ellen – Siemens megoldásokkal

Hamarosan bevethetővé válnak a kórházakba a koronavírus és más vírusok elleni küzdelembe a Siemens és az Aucma által mindössze egy hét alatt kifejlesztett intelligens fertőtlenítő robotok.

„Mit tehetek a COVID-19 vírus elleni harcban? Folyamatosan ezen gondolkoztam.” – mondja Yu Qi a Qingdao-ban található Siemens Fejlett Gyártásautomatizálási kutatócsoportjának vezetője. Ahogy Kína fokozott erőfeszítéseket tett a vírus elleni küzdelemben a kínai újévi ünnepek idején, Yu Qi azon gondolkodott, hogyan lehetne a legfejlettebb technológiákat kihasználni a vírusok legyőzése érdekében.

Nagy szükség van fertőtlenítő robotokra

A járvánnyal kapcsolatos nagymennyiségű információhalmaz közepette felfigyelt arra a hírre, amely a fertőtlenítő robotok szükségességének aktualitásáról szólt. Számos kórházban sürgősen szükség volt fertőtlenítő robotokra, hogy mentesítsék az embereket a magas kockázatú területek fertőtlenítésétől.

Yu Qi a Siemens és az Aucma által közösen létrehozott robot alkalmazások laboratóriumban dolgozik, amely labor a speciális robotok, önvezető járművek, ipari robotok és intelligens berendezések fejlesztésére fókuszál. A híreket olvasva eszébe jutott, hogy új típusú intelligens fertőtlenítő robotok fejlesztésére van szükség. Az ötlet mind a vezetőség, mind a munkatársak oldaláról azonnali támogatást kapott.

Yu Qi csapatának minden tagja lelkesen vett részt a fejlesztési folyamatban. „A kórházaknak és az élvonalbeli személyzetnek nagy szüksége van fertőtlenítő robotokra ebben a kritikus pillanatban” – mondja Wang Kai, a Corporate Technology China gépészmérnöke.

Új elektromos fertőtlenítő robot

A különböző tapasztalattal és széleskörű szakértelemmel rendelkező 10 fős fejlesztői csoport biztos volt abban, hogy viszonylag rövid időn belül sikerül egy újfajta robotot kifejleszteni.

A piacon elérhető legtöbb fertőtlenítő robot benzinmotoros porlasztópisztollyal kombinált elektromos vázzal rendelkezik, ami kevésbé tiszta és kényelmetlen helyszíni tankolást igényel. Éppen ezért a csapat egy teljes mértében elektromos, a felhasználási terület igényeinek jobban megfelelő fertőtlenítő robot kifejlesztése mellett döntött.

A projekt február 7-én indult, és a China Corporate Technology kutatási és fejlesztési munkatársai éjjel-nappal a koncepció optimalizálásán dolgoztak annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb elérhetővé válhasson ez a megoldás a frontvonalban lévő korházak számára. A fejlesztőcsapat időkényszer alatt próbálta a lehető legjobb minőséget elérni miközben olyan különböző technikai kihívásoknak is meg kellett felelniük, mint például:

  • Hogyan integrálhatók a porlasztó pisztoly és az elektromos kaszni vezérlőrendszereit?
  • Hogyan maximalizálható a sterilizáló hatás minél kevesebb fertőtlenítőszer-felhasználása mellett?
  • Hogyan biztosítható 360 fokos lefedettség különösen a zárt területek esetében?

Csapatmunka telefonon keresztül

A dizájn validációs folyamata több körös tesztelést és felhasználói visszajelzést foglalt magában. Mindezt pedig home office-ban, egymással folyamatos telefonkapcsolatban végezték el a Siemens és Aucma munkatársai. „Olyan sok telefonhívásom volt, hogy többször is lemerült a telefonom.”. – állítja Sun Zhaojun a Siemens projektmenedzsere

Yu Qi nagyra értékelte a csapat kitartását és elkötelezettségét. “Egyesítettük az erőfeszítéseket annak érdekében, hogy robotjaink megfeleljenek a különböző felhasználói forgatókönyveknek” – mondja. “A jó termékeknek könnyen használhatóknak kell lenniük.”

Február 15-én, egy héttel a projekt indítást követően a csapat sikeresen elkészítette az első fertőtlenítő robotját.

Valós idejű információ

A lítium akkumulátorral működő, dupla porlasztó pisztollyal felszerelt robot 20.000–36.000 négyzetmétert képes fertőtleníteni egy órán belül. A robot tetejére szerelt körbelátó kamera valós időben továbbítja a videókat és az információkat. Az intelligens látási algoritmus segíti a kezelőt az érintett területek távoli lokalizálásában, valamint lehetővé teszi a fertőző betegségek terjedésének megakadályozását alacsony költségen. Annak érdekében, hogy a robot könnyedén mozogjon a különböző útfelületeken és leküzdje az akadályokat hernyótalppal látták el.

Az új robot áttörést jelent a szerkezeti tervezés és az önvezető rendszerek területén. A fejleszőcsoport két nemzeti szabadalmi kérvényt nyújtott be ezekre vonatkozóan.

Az újonnan kifejlesztett fertőtlenítő robotok készen állnak a bevetésre, és hamarosan bevezetésre kerülnek a frontvonalban lévő kórházakba a vírusok terjedésének megakadályozására. Ezen felül további robotokat szállítanak az iskolákba, irodákba, gyártóüzembe és más nyilvános helyekre a munka és a termelés folytatásának fenntartása érdekében.

Az eredeti cikk itt érhető el: https://new.siemens.com/global/en/company/stories/industry/intelligentrobotics-siemens-aucma.html?linkId=300000000274281

Leave a Reply