Miért fontos tényező a termelésütemezés napjainkban?

Termelésütemező rendszer, mint a Siemens Opcenter APS (Preactor) használatával jelentős versenyelőnyre tesznek szert a gyártók. A vállalatok folyamatosan új piaci bizonytalanságokkal szembesülnek, így termelésütemező rendszer használata már nem opcionális, hanem követelmény.

A mai bizonytalan világban a gyárak nagyfokú változékonysággal néznek szembe mind a külső piaci kereslet, mind a munkaerőforrások rendelkezésre állása szempontjából. Ennek a bizonytalanságnak a következtében a termelésiütemezési rendszerek még inkább rendkívüli jelentőséggel bírnak.

A gyártás elindítását megelőző utolsó lépés úgyis mindig termelésütemezésről szól. Egészen konkrétan azzal foglalkozik, hogy mit és hogyan gyártsunk, és hogyan használjuk fel a rendelkezésre álló erőforrásokat. A meghozott döntések rendkívül kritikusak és nagymértékben befolyásolják a vállalat pénzügyi eredményeit.

Miért is fontos akkor a termelésütemezés?

A termelésütemezés a hétköznapokban is sokféle kihívás elé állít bennünket. A mostani helyzet pedig még nehezebb, mint általában. Az ellátási láncban kialakult akadozások és hatalmas kereslet ingadozásoknak köszönhetően rengeteg tényező nagyon gyorsan változik, ezek pedig befolyásolják a termelés végrehajtásához szükséges erőforrásokat. A pénzügyi stabilitás megteremtéséhez kulcsfontosságú, hogy ezekre a változásokra gyorsan és hatékonyan tudjunk reagálni.

Vegyük például a focit. A meccs során mindkét csapat részletesen kidolgozott stratégiával lép pályára, de a játék során előbb vagy utóbb azon fognak dolgozni, hogy az ellenfél módszerére és játékára a lehető legjobban tudjanak reagálni. A játék nyertes éppen ezért nem a legjobb tervvel felfegyverkezett csapat lesz, hanem az, amelyik a stratégiáját a kialakuló szituációhoz a legjobb mértékben tudja igazítani és kellően gyorsan tud reagálni a váratlan helyzetekre.

A gyártó vállalatok hasonlód módon működnek, elkészül egy termelési terv, amely kordinálja az összes termelési erőforrást a maximális felhasználás érdekében, mindeközben teljesíti a kiszállításokat. A tervnek azonban mindig követnie kell az aktuális változásokat.

A gyártási ütemtervnek két fő kihívásnak kell megfelelnie. Az első, hogy szinkronban legyen minden rendelkezésre álló erőforrás a legjobb felhasználás biztosítása érdekében, miközben teljesül a határidőre szállítás. A másik fontos tényező, aminek teljesülnie kell, az a flexibilitás fenntartása annak érdekében, hogy a termelés bármilyen, előre nem látható eseményre, pl. kereslet változására, gép meghibásodásra, erőforrás hiányra, nyersanyag hiányra stb. képes legyen gyorsan reagálni.

Az erőforrások szinkronizálása komplex feladat, mivel több tényezőt is figyelembe kell venni. A műveletek, az alternatív gépek és az útvonalak közötti függőség, a véges erőforrások (mint például a speciális készségekkel rendelkező személyzet) elérhetősége, a karbantartási tevékenységek szinkronizációja, a nem produktív idő minimalizálása a szekvenciafüggő beállítások vagy tisztítások esetében – mindezek összetettebbé teszik a feladatot, amelyet megfelelő szisztematikus támogatás nélkül nem lehet optimalizálni.

Az eredeti blog bejegyzés itt olvasható: https://blogs.sw.siemens.com/siemens-opcenter/how-important-is-production-scheduling-today/

Bővebb információ: Bemutatkozik a Siemens Opcenter

Leave a Reply