Indul az F1 szezon, avagy a Renault és a Siemens megoldások

A Renault márka különleges helyet tölt be a szívemben, aki ismer, az tudja ezt rólam 🙂 Emellett persze szeretem a F1-et is meg a Siemens mérnöki megoldásait is, és ha már kezdődik végre az idei szezon, gondoltam egy rövid bejegyzésben összekapcsolom ezeket.

A Renault talán az egyetlen olyan autógyártó, amely a megalakulásától üzemeltet versenyistállót. Magyar vonatkozás, hogy az 1906-os első Grand Prix-t egy magyar, Szisz Ferenc nyerte meg egy Renault volánja mögött. Szisz akkoriban először a Renault fejlesztő mérnöke, majd később versenyzője is volt. Szisz Ferencnek hazánkban a Hungaroringen van szobra.

Bővebb információ Szisz Feremcről: https://hu.wikipedia.org/wiki/Szisz_Ferenc

A Renault másik híres magyar vonatkozása, hogy a gyár ikonikus logóját, amely 1972-ben nyerte el a mai formáját, a magyar származású Viktor Vasarely tervezte.

Szóval vissza a Forma 1-hez és a Siemenshez. A Forma 1 és napjaink egyik legnagyobb autóipari kihívása a hőterhelések kezelése. Ilyen hőterhelés lehet akár egy napsütötte műszerfal LCD kijelzője, ami akár 80-100 fokra is felmelegedhet egy tűző napon hagyott autóban, vagy egy Forma 1-es autó motorhűtési rendszere. Ezekre a problémákra a legtöbb F1-es csapat, így a Renault is a Siemens Simcenter FLOEFD megoldását használja.

Ez a videó jól bemutatja a lényeget:

Jó szórakozást mindenkinek az idei szezonhoz! 🙂

Referenciatörténet a Siemens oldalán: https://www.plm.automation.siemens.com/global/en/our-story/customers/renault-green/17037/

1 Response

  1. 2021.10.17.

    […] már írtunk róla, hogy szeretjük a Forma 1-et 🙂 Indul az F1 szezon (digitalisgyar.com) ebben a cikkben is látszott már, hogy a Renault (jó, most Alpine) mennyire innovatívan áll az […]

Leave a Reply