Brazil süteménygyár 300-szor gyorsabban készít ütemtervet a Siemens Opcenter APS használatával

Siemens segítségével növeli hatékonyságát és optimalizálja folyamatait a brazil süteménygyártó óriás, a Dauper.

„Az Opcenter APS új szintre emelte a gyártástervező csapat munkáját.” – Lucas Peres, Supply Manager

Édes kezdet

1988-ban kezdte meg a termelés a Dauper Brazília déli részén Canela-ban, majd az első évet követően a McDonald’s® kizárólagos sütemény beszállítójává vált, amellyel egy hosszú partnerség vette kezdetét. 1989-1999 között minden Big Mac mellé rendelt süteményt a Dauper szállított. Ezt követően számos élelmiszeripari óriás, mint pl. a Nestlé, Kellogg’s, Mondelez és Unilever beszállítójává vált. A kisvállalkozásként induló Dauper fejlődése filmekbe illő sikersztori. A vállalat jelenleg több, mint 150 márkával büszkélkedhet, portfóliója időközben kibővült csokoládéval és granola szeletekkel is.

A gyártó növekedése annyira gyors és nagymértékű, hogy 35%-kal tervezik megnövelni a termelési kapacitást. A Dauper felismerte, hogy a kitűzött célok eléréhez szükséges a termelési folyamataikon változásokat eszközölni.

Termelési kihívások

Kezdetekben a nehézséget az okozta a gyártónak, hogy az elkészült terméket hogyan juttassa el a fogyasztóig. A make-to-order gyártási analógiát követő folyamatok miatt fontos, hogy a termeléstervezés folyamatosan információt kapjon a rendelések státuszáról. Emellett szükség van arra, hogy a gyár rövid, közép- és hosszú távú munkaterhelése átlátható legyen

A setup termékenként változhat, ezért a termelésütemezés olyan kombinációkat keres, amelyek minimalizálják az átállást a termelékenység maximalizálása érdekében. Ezen felül minden ügyfél egyedi tételjegyzékkel (BOM) rendelkezik. Például, amit a McDonald megkövetel más, mint amire Kellogg’s-nak szüksége van.

További kritikus tényező a termék szekvenciájának megváltoztatásához szükséges idő. Miután elkészült az ütemterv, bármilyen szükséges változtatás manuálisan beállítást igényel. Éppen ezért lehetetlen gyorsan és könnyen átlátni, hogy az ütemterv változása milyen hatással lesz más megrendelésekre.

Ezeknek a kihívásoknak megfelelni nem egyszerű, ezért a Dauper a NEO-val szövetkezve a Siemens Digital Industries Software Opcenter APS tervező és ütemező szoftvermegoldásának implementációja mellett döntött. Az Opcenter APS rendszer bevezetése előtt a Daupernek minden esetben nagy kihívást jelentett egy megfelelő excel alapú ütemterv összeállítása.

Az Opcenter APS magas szintű digitalizálást biztosít, amely azonnal felgyorsítja a gyártási folyamatokat, és segít a gyártóknak gyorsan reagálni a váratlan változásokra. Az Opcenter APS-t kifejezetten ilyen feladatokra fejlesztették ki, fejlett algoritmusok alkalmazásával kiegyensúlyozza a keresletet és a kapacitást.

„Az Opcenter APS bevezetése volt a vállalat első lépése az integrált gyártástervezési folyamat fejlesztése érdekében” – mondja Bruno Bortolatto, a NEO projektmenedzser

A NEO, mint gyártásmenedzsment szakértő segítette a Daupert ebben a projektben, amelynek fókuszában az átfutási csökkentése, az átállási idők optimalizálása, a nyersanyagkészletek kezelése, az előrejelzések alapján különböző termelési forgatókönyvek generálására, valamint riportok és testreszabott nézetek létrehozása voltak.

Opcenter APS használatának előnyei

Opcenter APS használatával a Dauper már sokkal gyorsabban képes új ütemterv létrehozni. Korábban nagyjából 2-5 nap kellett egy havi ütemezés létrehozásához, ezzel szemben most mindössze 10 percet igényel a folyamat, így a fennmaradó időt a termeléstervező csoport elemzésekre tudja fordítani.

„Az Opcenter APS új szintre emelte a gyártástervező csapat munkáját. A termelésütemezés és az abból származó különféle riportok egyszerűsége és praktikussága nemcsak a termeléstervezési osztály életét könnyíti meg. A vállalat többi részét is segíti, beleértve az értékesítést, a gyártást, a K + F-et, és pénzügyet.”- Lucas Peres, Supply Manager

A kereskedelmi és a kiszállításért felelő részlegeknek is előnye származik az Opcenter APS használatából, ugyanis átláthatóvá vált a napi termelés mennyisége, amely elősegíti az ügyfelek és a kiszállítási folyamatok menedzselését. A beszerzés pedig a gyártási szekvenciát alapul véve egyszerűen tudja követni, hogy mikor szükséges alapanyag beszerzés.

A szoftvermegoldás bevezetésével a Dauper a forecast alapján a termelés kapacitását alapul véve növelte a hatékonyságát, költséget csökkentett és redukálta az átfutási időket

Termelésütemező rendszer használata felgyorsítja a folyamatokat, átláthatóvá teszi a gyártósor terhelését, mindemellett lehetővé teszi a különböző termelési forgatókönyvek tesztelése, ezzel pedig támogatja a döntéshozatalt.

Az eredeti cikk itt található: https://www.plm.automation.siemens.com/global/en/our-story/customers/dauper-opcenter/77738/

A témához kapcsolódóan a Lean személelet maximalizálva a termelésütemezésben cikket javasoljuk még elolvasásra: https://digitalisgyar.com/2020/04/06/lean-szemlelet-maximalizalva-a-termelesutemezesben/

Leave a Reply

Discover more from DIGITÁLIS GYÁR

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading