Minimális átállási idejű kilépési stratégia a Plant Simulationben

Valós gyártási körülmények között gyakran előforduló igény az egy-egy új termék gyártásához kapcsolódó átállási idő. Nagy termék variációk esetén jelentős időt töltenek a gépek átállási idővel, így kiemelt fontosságú lehet ezen állásidőket minimalizálni.

A Plant Simulation segítséget nyújt ezen átállási idők optimalizálásában ezáltal javítva a gépek kihasználtságát. A következő példa közel 20%-os termelési hatékonyság növelés mutat be.

Példák

A Siemens Plant Simulation több mint 100, előre elkészített gyakorlati példán keresztül segíti a felhasználókat.

A mintapéldák megtalálhatók a kezdőkép Example Models ikonra kattintva a Small Examples pontban.

Ebben a cikkben a minimális átállási idejű kilépési stratégiát mutatjuk be mely 2D-ben és 3D-ben is látványos, azonnal használható mintagyártósort tartalmaz.

A példa az alábbi útvonalon érhető el miután a Small Examples-re kattintottunk:

(Material Flow \ Setting up a Machine \ Introduction )

Átállások kezelése

A megnyitott 3D-s projekt:

A mintaprojekt központi eleme az un. SetUpMatrix adattábla.
Ebben a táblában definiáljuk, hogy mennyi időt igényel egy adott terméknél (pl.: EntityA, EntityB, EntityC, stb) a beállítási idő, valamint az átállás egy másik vagy ugyan olyan típusra.

A táblázatban látható, hogy az ugyan arról a típusról ugyan arra a típusra történő átállásnak nincs szükséges beállítási ideje. Az első gépbeállítási időket az első sor tartalmazza. A legtöbb kezdeti beállítási időt az EntityE típusú termék igényli az 1:25-el. Az EntityB-ről EntityC-re történő átállás 1perc 22másodpercet igényel.

A példa projektben valamennyi állomásnál beállítottuk a Times \ Set-up time paramétert a Matrix(Type) típusra, majd megadtuk a fenti SetUpMatrix táblát adattábla forrásként.

Az állomások átállási idejének megadása után a két bemenet (Source) objektumot is szükséges beállítani. A felső gépcsoportot ellátó bemenet objektum tulajdonságainál a kilépési stratégia ’Cycle’ – ciklikus, míg az alsó gépcsoportot ellátó forrás (Source1) kilépési stratégiája ’Min. Set-up Time’.
A ciklikus stratégia esetén a bemenet objektum nem mérlegel, mindig azt az állomást tölti fel termékkel, amely felszabadult.
A ’Min. Set-up Time’ stratégia esetén azt az állomást választja, amely a legkisebb átállási időt igényli a beállított SetUpMatrix táblázat alapján.

A szimulációt lefuttatva az Eventcontroller-el, nyissuk meg a Kimenet (Drain) objektumok Type Statistics menüpontjait.

A szimuláció eredményeként láthatjuk, hogy normál ciklikus stratégia esetén óránként 148.92db terméket lehet legyártani, míg a minimális átállási idejű stratégia esetén már 180db termék gyártható le. Ez +20%-os termelékenység növekedést jelent óránként.

Leave a Reply