Magasraktár szimulációja a Plant Simulationben

A következő példa modell egy magasraktár (High Bay Warehouse) szimulációját mutatja be különböző elhelyezési stratégiát alkalmazva majd látványosan szemléltetve azok előnyeit. A raktárszimulációk minden esetben jelentős megtérüléssel rendelkeznek hiszen a felesleges raktárkapacitások nem kerülnek kiépítésre. A szimulációt célszerű a tervezési fázis elvégezni, de gyakran az utólagos, már megépült raktárak működésének optimalizációval is jelentős költségek takaríthatók meg.

Példák

A Siemens Plant Simulation több mint 100, előre elkészített gyakorlati példán keresztül segíti a felhasználókat. A mintapéldák megtalálhatók a kezdőkép Example Models ikonra kattintva a Small Examples pontban.

A példa az alábbi útvonalon érhető el miután a Small Examples-re kattintottunk: (Libraries \ HBW \ High Bay Warehouse)

Magasraktár szimuláció

A megnyitott 3D-s projekt:

A mintaprojekt egy könyvtár egyben amely előre elkészített raktározási stratégiát tartalmaz, valamint kiváló alapot ad saját, egyedi raktározási stratégia fejlesztésére.

A projekt 3db raktárállványból és a hozzájuk tartozó kiszolgáló, emelő rendszerből áll.

A 3 raktárállvány rendszer működését a WMS (Warehouse Management System) modul felügyeli és vezérli. A WMS menedzseli a paletták elhelyezését a beállított elhelyezési stratégia alapján.

A WMS modul a saját – előre elkészített – konfigurációs ablakában állítható be.

A Strategy lapon tudjuk kiválasztani a vezérlési, raktár feltöltési stratégiát.

Raktározási stratégiák

Ezek a stratégiák a következők:

  • Egyenként vagy lépésről-lépésre stratégia: ebben az esetben a WMS egymás után sorban tölti fel a tároló rekeszeket.
  • Véletlenszerű stratégia: a WMS véletlenszerűen

választja ki a polcrendszert, majd a bal vagy jobb oldali polcot, továbbá a polc számát és azon belüli helyet. Abban az esetben, ha foglalt az adott hely akkor újra lefuttatja a véletlenszám generálás.

  • Előre definiált stratégia: ezt a típust kiválasztva a WMS aktiválja a Predefined Racks gombot. Itt megnyithatjuk a beállítási adattáblát, ahol megadható, hogy melyik termék melyik raktárállványra kerüljön.
  • XYZ tartományok stratégia: kiválasztása után aktívvá válik a Product Ranges gomb. Ez a stratégia a termékeket kategorizálja azok használati gyakorisága szerint:
    • X termékek: rendszeresen és állandó mennyiségben használnak
    • Y termékek: változatos felhasználásúak
    • Z termékek: csak ritkábban, véletlenszerűen használnak

A WMS lehetővé teszi további saját stratégiák fejlesztését is.

A megnyitott WMS objektum a Method-okkal az alábbi ábrán látható.

A Method-ok módosíthatóak, kiegészíthetők újabb programokkal, akár valós adatbázis kapcsolatokkal (pl. SQL, fileinterface, OPCUA, xml, stb.). Az alábbi videóban két raktározási stratégiát mutatunk be.

Leave a Reply