Dolgozói stratégia szimulációja a Plant Simulationben

Ebben a modellben bemutatásra kerül a dolgozók (Workers) és munkahelyek (Workplaces) feladat tervezése.

Példák

A példában gombnyomásra tudjuk ki- bekapcsolni a dolgozói stratégiát majd vizsgálni a látványos 6x-os termelési javulást.

A Siemens Plant Simulation több mint 100, előre elkészített gyakorlati példán keresztül segíti a felhasználókat. A mintapéldák megtalálhatók a kezdőkép Example Models ikonra kattintva a Small Examples pontban.

A példa az alábbi útvonalon érhető el miután a Small Examples-re kattintottunk:

(Resources \ Worker \ Worker Strategies)

Dolgozók kezelésére szolgáló objektumok

A megnyitott 3D-s projekt:

A példa modellben a 4 sort a központi WorkerPool objektum szolgálja ki. Ebben az objektumban 3 dolgozói kapacitás lett beállítva.

A Broker objektum gondoskodik a dolgozók állomásokhoz rendeléséről, tehát az erőforrás elosztásról.

A 4 munkahely (WP1 .. WP4) hozzá van rendelve a 4 állomáshoz. Ezek az állomások kérnek dolgozót a WorkerPool-ból. Amint egy munkadarab megérkezik az állomása, azonnal kér dolgozói szolgáltatás a Broker-től. A Broker áttekinti a regisztrált dolgozók listáját és küld egyet az állomáshoz. Normál esetben azt a dolgozót küldi, aki a legrégebb óta vár. A dolgozó ellenőrzi, hogy szabad-e az út (Footpath) az állomáshoz és ha igen elindul.

A Plant Simulation lehetővé teszi, hogy saját stratégiával küldjünk dolgozót az állomásokhoz. A Broker-nek megadhatunk tehát saját vezérlési logikát is. A modell-ben a Strategy gombot használva aktiválhatjuk azt az előre programozott felhasználói stratégiát, amely ellenőrzi, hogy van e szabad dolgozó az állomásoknál.
Így a dolgozók egyik állomásról a másikra tudnak menni. Tehát nem megy vissza a dolgozó a WorkerPool-ba, majd onnan megy újra az állomásokhoz.

A modellben az első sor termelékenysége közel 6x-os javulást ért el a hatékonyabb startégiával.

Leave a Reply