Teljes termék és gyártásfejlesztés Siemens alapokon a Kamaznál

Az OAO KAMAZ Csoport (KAMAZ) Oroszország legnagyobb járműgyártója, a nehéz teherautók gyártásában a világon a 13., az autómotorokban pedig a 8. helyen áll. A KAMAZ több mint 150 vállalatot foglal magában Oroszországban, a Független Államok Közösségében (volt Szovjet Köztársaságok) és a világ más országaiban, és több mint 45 000 embert foglalkoztat. A csoportnak összeszerelő létesítményei vannak Vietnamban, Kazahsztánban, Pakisztánban és Indiában.

A KAMAZ egységes gyártási komplexuma a teljes teherautó-gyártási ciklust átfogja, a fejlesztéstől, a gyártástól, a jármű- és alkatrész-összeszereléstől az értékesítésig és az értékesítés utáni szervizig. 12 nagy üzeme van, köztük az oroszországi Naberezhnye Chelny elsődleges termelőüzeme. A KAMAZ közös vállalkozásokat hozott létre járműalkatrészek gyártására a ZF Friedrichshafen AG, a Cummins Inc., a Knorr-Bremse Systeme Für Nutzfahrzeuge GmbH és a Federal-Mogul Corporation, valamint a Daimler AG és a Marcopolo S.A.

A KAMAZ korszerűsítette teherautó-családját, innovatív technológiákat vezetett be és megváltoztatta a munkafolyamatokat a Siemens Digital Industries Software segítségével. Ennek eredményeként teljes gyártási képessége hatékonyabbá, kompaktabbá és modernebbé vált. A projekt 2006-ban indult, és szisztematikus és átfogó megközelítést tartalmaz a termék életciklus-menedzsmentjének (PLM) megvalósításához. A KAMAZ számos Siemens Digital Industries szoftvertermékre támaszkodik, beleértve az NX ™ szoftvert, a Teamcenter® szoftvert és a Tecnomatix® szoftvert. A KAMAZ szakemberei teljes mértékben magukévá tették a Siemens Digital Industries szoftvertermékek koncepcióját, mivel a termékek lehetővé tették számukra, hogy kiválóan teljesítsenek a digitális gyártás és a teherautó-összeszerelés folyamatszimulációjában.

“A KAMAZ által jelenleg végrehajtott átmenet valódi áttörést jelent” – mondja Irek F. Gumerov, a KAMAZ főigazgató-helyettese és fejlesztési igazgatója.

Döntés alapos kiértékelés után

Alapos értékelési folyamat elvégzése után – a KAMAZ nem csak összehasonlította a hasonló rendszerek jelenlegi képességeit, de figyelembe vette a fejlesztési trendeket és a szállítói szakértők kompetenciáját is – a Siemens Digital Industries Software-t választotta. Az egyik elsődleges ok a Siemens Digital Industries Software oroszországi irodájának rendkívül professzionális hozzáállása és támogatása volt. A KAMAZ-t lenyűgözte a Siemens Digital Industries Software kiemelt sikertörténeteinek listája, valamint az orosz felhasználók száma.

A Daimler kapcsolat

“Meg kell jegyezni, hogy a Daimler AG, a KAMAZ német partnere a közelmúltban szintén a Siemens Digital Industries Software megoldásokra váltott” – mondja Alexey V. Purtov, a KAMAZ vezető-helyettese és CAD (számítógéppel segített tervezés) főépítésze. “Ez további bizalmat adott nekünk abban, hogy helyesen választottunk.”

Az egyre összetettebb CAD és gyártási feladatok megoldására és a KAMAZ járművek versenyképességének növelésére a vállalat 355 NX és 1255 Teamcenter munkahelyet szerzett be és használ. Ez az egyik legnagyobb egyvállalati PLM-telepítés Oroszországban.

A PLM projekt első szakaszában a KAMAZ bevezette a digitális ikerpár technológiát és átállt a 3D tervezésre. A Teamcenter használatával a digitális dokumentum jóváhagyási és változáskezelési eljárásokat finomhangolták; a számítógéppel támogatott mérnöki (CAE) elemzési eljárásokat is kidolgozták.

A második szakasz, a gyártástervezés automatizálása, még nagyobb feladat és még nagyobb nyereség. Az NX CAM (számítógéppel segített gyártás), a Teamcenter és a Tecnomatix termékek teljes tervezési-gyártási megoldást kínálnak a KAMAZ számára, amely kiterjed az összeszerelés tervezésére, a CNC szerszámgépek programozására is. A PLM projekt folyamatosan halad és ütemterv szerint halad. A cég már nyert néhány nyilvánvaló előnyt a szoftver használatával, ami jó jel azok számára, akik még csak most kezdik használni.

Eredmények

  • Átlagosan bonyolult projektek teljesítése az idő felében
  • 50% -kal csökkentette a szerszámváltozásokat
  • Kiszámíthatóbb termelésütemezést értek el
  • Csökkentett idő az új modellek forgalomba hozataláig
  • Átlátható termékfejlesztési és gyártási folyamatmenedzsment rendszert hozott létre

Bővebben: Largest Russian vehicle manufacturer cuts project times in half with Siemens Digital Industries Software solutions | Siemens Digital Industries Software

Leave a Reply