Virtuális üzembe helyezés könnyedén Process Simulate VC Lite segítségével

A virtuális üzembe helyezés segít megbirkózni a mai gyártásautomatizálási kihívásokkal.

Napjaink rendszer- és automatizálási integrátorai számos kihívással néznek szembe, mint például a gyakran változó vásárlói igényekkel, az egyre rövidebb termék életciklusokkal és termék bevezetési időkkel. Az olyan új technológiák, mint az autonóm robotok, a gépi tanulás által lehetővé tett fejlett robotika, illetve a látásalapú rendszerek, egyre nagyobb szerepet játszanak a kihívások kezelésére alkalmas rugalmas termelési rendszerek megvalósításában. Egy rendszerintegrátor számára kulcsfontosságú, hogy nyereségesen kezelje ezeket a kihívásokat, különösen amíg a COVID-19 hatásai még mindig fennakadásokat okoznak a világpiacon.

Az alábbi ábrán láthatók a főbb gyártási trendek: növekvő termék komplexitás, növekvő költség tényezők, csökkentett piacra kerülési idő, új paradigmák rugalmas gyárakhoz, növekvő szerelési automatizálás.

A gyártásautomatizálás terén tapasztalható állandó trendek és kihívások a termelési implementációk változtatásának szükségességét szorgalmazzák.

Mindezek ismeretében, a termelés megkezdése előtt egy különösen kritikus és érzékeny szakasz megléte elengedhetetlen. Ez az a fázis, amikor a gépészeti, elektrotechnikai és vezérléstechnikai elemek először összeállnak a termelési környezet (gép vagy rendszer) kialakítására, így a digitális iker segítségével ez az integráció virtuális környezetben is megvalósítható.

Mi az a virtuális üzembe helyezés?

A virtuális üzembe helyezés egy termelő létesítmény vagy gép virtuális modelljének tervezését és tesztelését jelenti. Ennek elérése érdekében 3D szimulációt használnak a gyár digitális másolatának létrehozására, amelyet ezután jellemzően az automatizálási rendszerekhez csatlakoztatnak (fizikai PLC: hardware-in-the-loop, vagy szoftveres PLC: software-in-the-loop, mint a PLCSIM Advanced), így lehetővé téve a termelés minden aspektusának virtuális tesztelését még mielőtt a gyártás elkezdődne, vagy ténylegesen azon bármit is változtatnánk. Például a robotok is virtuálisan üzembe helyezhetők, tesztelhetők és optimalizálhatók, még mielőtt a programok feltöltésre kerülnének a valós robotra, valamint új technológiák integrálhatók és validálhatók.

Az alábbi ábrán egy konkrét virtuális üzembe helyezés látható.

Virtuális üzembe helyezés a Process Simulate VC Lite és a TIA Portal segítségével.

A virtuális üzembe helyezés előnyei:

 • Együttműködésre és szimultán fejlesztésre egy közös virtuális tér a gépész-, villamos-, vezérlés és rendszermérnökök számára.
 • Olyan környezet, amely lehetővé teszi a mechanikai viselkedés és vezérlési logikák korai tesztelését, a gép vagy rendszer reakciójának a PLC kimentre, illetve a PLC reakciójának a gép- vagy rendszerbemenetre való megfigyelésével.
 • A teljes gyártási rendszer mélyreható szimulációja annak mindegyik összetevőjével, amely lehetővé teszi a felfutást vagy újra konfigurálást minimális gyártási leállással.
 • Az üzembe helyezés termelési szinttől való eltolása, a végső üzembe helyezési szakasz helyszíni személyzeti igényének csökkentése több hétről néhány napra, így jelentősen csökkentve a költségeket.
 • Egy gép vagy rendszer realisztikus validálása, amely lehetővé teszi a hibák azonosítását és megoldását, valamint a programok optimalizálását olyanok vizualizálásával, mint például a helytelen anyagáramlás vagy az események helytelen sorrendje.
A virtuális üzembe helyezés olyan elmozdulást eredményez az implementáció során, amely jelentős költségmegtakarítást eredményez a gyártás megkezdése előtt.

Az alábbi ábrán a hagyományos és a szimulációs üzembe helyezés lépései láthatók. Amíg az előbbinél a tervezési tevékenységek egymás után következnek, addig az utóbbinál ezek szimultán hajtódnak végre, így csökkentve a szükséges időt és költségeket.

Process Simulate VC Lite

A virtuális üzembe helyezés csak a nagyvállalatoknak szól? Egészen biztosan nem! A Process Simulate VC Lite segítségével a Siemens virtuális üzembe helyezést és robotikát kínál különböző iparágak kis és közepes vállalatai számára, mint például az elektronikai ipar, az ipari gépgyártás, gyártás automatizálási rendszer integrátorok, fogyasztási cikkek és mások.

A VC Lite teljes funkcionalitást biztosít a felhasználók számára a digitális iker fejlesztéséhez, beleértve:

 • CAD import, valamint kinematika és fizika alapú modellezés.
 • Elrendezéstervező és -kezelő rendszerek.
 • Pályatervező és offline programozási alkalmazások minden vezető robotgyártóhoz.
 • AGV alkalmazás autonóm járművek mozgástervezésére és validálására.
 • Virtuális kamera szimuláció a látásrendszer validálásához és optimalizálásához.
 • Fejlett kapcsolat a virtuális üzembe helyezés további eszközeivel: a robotgyártók RCS moduljai és virtuális robotvezérlői, hardver és szoftver alapú automatizálási rendszerek, látásrendszerek, továbbá nyitott kapcsolódás a felhasználó által meghatározott alkalmazásokhoz.

Érdekli a Process Simulate VC Lite? Kezdje el a 30 napos próbaidőszakot még ma!

Forrás: Virtual commissioning made easy with Process Simulate VC Lite | Tecnomatix (siemens.com)

Leave a Reply