100%-os növekedés az értékesítésben

Kiváló minőségű csigalapátok gyártása

Az észak-németországi Edewechtben székhellyel rendelkező C. E. Schneckenflügel GmbH már 40 éve specializálódott a szállítócsigás szállítószalagokhoz való kiváló minőségű csigalapátok gyártására. Ma ügyfeleik igényei túlmutatnak a tisztán szilárd mechanikus gyártáson. Ezek az igények az optimális gyártási folyamatokra és munkafolyamatokra, valamint az automatizálásra és a digitalizálásra összpontosulnak a pontos csavarmenetek gyors és alacsony költségű elérése érdekében. A vállalat az Opcenter fejlett tervezési és ütemezési (APS) szoftvert választotta a részletes gyártástervezéshez. Ez az Xcelerator portfólió része, amely a Siemens Digital Industries Software átfogó és integrált szoftver- és szolgáltatásportfóliója. A megvalósítást a Siemens megoldási partnere, az A+B Solutions GmbH végezte, amely a gyártási szektor digitális megoldásaira specializálódott.

Rolf Eiting, a C.E. Schneckenflügel ügyvezető igazgatója úgy véli, hogy a digitalizálás az egyetlen módja annak, hogy megalapozza a vállalat versenyképességét a jövő szempontjából. „Amikor 40 évvel ezelőtt megalakultunk, a szakaszos járataink gyártásához használt mechanikus és kézi gyártási folyamatok alakítottak bennünket” – mondja Eiting. „Ma gondoskodunk arról, hogy a folyamatok a legkorszerűbbek legyenek, hogy a legjobb teljesítményt kínáljuk a legjobb áron.”

Az eladások 100 százalékos növelése

Eiting felismerte, hogy a gyártóberendezésekbe való befektetés csak az egyik oldala az éremnek. A digitalizálásba való befektetés jelentősen növeli a termelékenységet és az eladásokat. „Öt évvel ezelőtt elkezdtünk következetesen beruházni a digitalizációba. Ez a stratégiai döntés azt eredményezte, hogy 100 százalékkal növeljük eladásainkat anélkül, hogy jelentősen növelni kellett volna csapatunkat.” Eiting folytatja: „akkor 2,3 millió eurót termeltünk 14 alkalmazottal, most pedig 4,5 millió eurót 17 alkalmazottal. Az átlagos szállítási időt is 50 százalékkal csökkentettük. Ezenkívül a hibaarány drasztikusan csökkent, miközben az anyaghozam nőtt.”

Központi gyártásirányítási rendszer kiépítése

C. E. Schneckenflügel megkapta a „Große VR-Mittelstandspreis Weser-Ems” 2020-at a példaértékű optimalizálásért és digitalizálásért. A cég a 2020-as év 100 leggyorsabban növekvő német vállalatának listájára is felkerült a német Focus magazin, a Statista-val együttműködve végzett felmérése szerint. Időközben a gyártásirányítási rendszer jelentősen hozzájárult a cég sikeréhez. „Néhány évvel ezelőttig nem volt elektronikus gyártásellenőrzésünk. A termelési vezető és az értékesítési vezető napi 20 percet töltött azzal, hogy megbeszéljék, mely rendelések vannak függőben, és minek kell kimennie” – folytatja Eiting. „Ezután elkezdtük újjáépíteni az ERP rendszerünket – az infra:NET-et. Ez egy gyártásvezérlős modult kínált, amelyet kezdetben azért vezettem be, hogy pontos információkat kapjak a gyártási felhasználásról.

Sajnos a csapat elfogadottsága alacsony volt a felhasználói felület miatt. Amikor felfedeztem az Opcenter APS-t az A+B Solutions-tól, azonnal felvillanyoztam. Lenyűgözött minket a grafikus felhasználói felület. Ami visszatartott minket az azonnali rendeléstől, az a meglévő ERP rendszerünkhöz való kapcsolódás kérdése.”

A szállítási határidőre vonatkozó ígéretek betartása

A C. E. Schneckenflügelnek körülbelül 2500 aktív ügyfele van. Rendelési gyakoriságuk és mennyiségük jelentősen eltér, a nagyon kis, 100 eurós rendelésektől a több tízezer euróig terjedhet. „Célunk, hogy a lehető legegyszerűbbé tegyük az ügyfelek számára a rendelések leadását és a lehető leggyorsabb, a legjobb minőségben történő kiszállítást. Ha ígérünk szállítási dátumot, azt be kell tartani. Ezt a célt az Opcenter APS-sel és az A+B Solutions részletes gyártástervezésével érjük el. Az Opcenter APS a ma elért magas termelékenység alapja. Ez a központi szoftver a termelésünkben” – állítja Eiting.

Az Opcenter ütemezése a részletes tervezéshez

Az A+B Solutions segített az Opcenter APS-t a C. E. Schneckenflügel gyártási folyamataihoz igazítani. A folyamatok magas fokú automatizálásának elérése érdekében rövid átfutási időkkel, a hangsúly az Opcenter ütemezésen van. A modul használatával a gyártási folyamatok jó előre megtervezhetők és rövid távon irányíthatók. Az engedélyezés különbséget tesz a tervezők és a nézők között. A tervezők között van Eiting és Andre Bergenhal, a C. E. Schneckenflügel termelési vezetője. A gyártási kapacitással és a rendelés állapotával kapcsolatos információk csak az értékesítési osztályon tekinthetők meg. Hetente körülbelül 100 rendelés feldolgozása történik így. Minden rendelés 5-6 műveletre van felosztva, ami akár 600 műveletet eredményezhet, amelyeket hetente az Opcenter Scheduling kezel.

Forrás: Increasing sales by 100 percent | Siemens Software

Leave a Reply