Plant Simulation Kanban példa

Általános gyakorlat, hogy az alkatrész gyártást és logisztikát egyazon szimulációs modellben kombináljuk. A Plant Simulation 16-os verziójától kezdve, bevezetésre került a Kanban szerű anyaghúzási stratégia, amely egyszerűsíti és felgyorsítja az alkatrész logisztika létrehozását a szimulációs modellépítés során.

Az alábbi ábrákon lévő példán keresztül szemléltetésre kerül a húzási logika megvalósítása, sztenderd objektumok használata mellett:
A raktár (Store) objektum használható, mint Szupermarket, ami az alkatrészek minimum készleténél újra rendel automatikusan a beszállítótól. Beszállító lehet másik raktár vagy bemenet (Source) is. Az alábbi három beállításra lesz szükségünk:

A bemenet beállítása: Rendelés kontrollált (Order Controlled)

A raktár beállítása: Szupermarket (Supermarket)

Metódus írása: Pl. Store-ból rendelés, P1 alkatrészből, 10 db, Buffer-be.

Az alábbi modell egy összetettebb gyártási és ellátási láncot mutat be, piros és kék alkatrészekkel. Amennyiben a jobb oldalon lévő pufferek kiürülnek (kilépéskor metódus vizsgálja, hogy üres lett-e), azok rendelést adnak fel a megfelelő alkatrészekre a középen található szupermarket felé, ami ezután elküldi a puffereknek a kért mennyiséget.

Miután a szupermarket eléri a benne lévő alkatrész típusok újra rendelési szintjét az is rendelést ad le a tőle balra található szupermarket felé, ami pedig hasonlóképpen rendelést ad le a tőle balra található bemenetek felé, így elérve az anyaghúzási lánc végső elemeihez.

A szupermarketek alkatrész szintjeinek időbeli alakulását célszerűen egy Plotter segítségével megjeleníthetjük, így vizualizálva azok változását.

Az új funkcionalitás alkalmazásával könnyen meghatározhatjuk szimulációs kísérletek segítségével a szupermarketek optimális konfigurációs paramétereit, mint a maximális készletszinteket és újra rendelési szinteket, mindezt természetesen alkatrész típusonként.

A fentiekben megismert lehetőség alkalmazásával a következő főbb előnyökhöz juthatunk:

  • Lean anyaghúzási stratégia közvetlen támogatása melletti modellépítés lehetősége.
  • A folyamat közbeni WIP csökkenése.
  • Egyedi SimTalk vezérlések írásának elhagyása.

Leave a Reply