Plant Simulation automatikus darabirányítás

Az automatikus darabirányítás egy egyszerű módja annak, hogy a darabot automatikusan irányítsuk a következő célállomás felé. A Plant Simulation lehetőséget ad számunkra, hogy aktiváljuk a legrövidebb út kalkulációt, illetve a darabok automatikus továbbítását szállítószalagok és gépek hálózatán. Természetesen további anyagáram objektumok, mint például a puffer, vagy a szerelő állomás is támogatottak.

Az alábbi két ábra szerint egyszerűen csak aktiválni kell az alkatrészek automatikus darabirányítását (Automatic routing) és hozzárendelni a darabhoz egy célállomást, vagy úticélok listáját. Tehát akár egy táblázat is felhasználható erre a célra, ahol a darabok, a táblázat első sorától az utolsóig automatikusan végig haladnak az állomásokon, a legrövidebb útvonalakat használva (amihez a súlyozási tényezőket is figyelembe veszi).

Ezután a szimulációs rendszer elindítja a Dijkstra féle legrövidebb útvonal számítását és a kiszámított útvonalon továbbítja a darabot. Az aktuális darab útvonallal kapcsolatos információkat (teljes útvonal és aktuális célállomás), az egeret az aktuális darab fölé helyezve is megjeleníthetjük.

Ez az azonnal alkalmazható stratégia könnyen kombinálható a már meglévő kilépési stratégiákkal és az egyéni SimTalk vezérlésekkel. Érdemes emlékeznünk arra, hogy az állomások sztenderd darab kilépési stratégiái már korábban is kombinálhatók voltak a dolgozók darab szállítási képességével. Mindezek, az automatikus darabirányítással kiegészítve, egy igen erős kombinációt alkotnak. Az alábbi ábrán látható példa esetében, miután az M állomáson a darabhoz hozzárendelésre kerül a célállomás (M3) egy adott kilépési stratégia mellett, a dolgozó felveszi a darabot és automatikusan meghatározva, az M3 előtti szalag előtti pufferhez szállítja azt.

A fentiekben megismert automatikus darabirányítással kapcsolatban két fő gondolat is megfogalmazható:

  • Ez az új anyagáram irányítási stratégia megszünteti számos SimTalk kód megírásának igényét.
  • Hatékony és könnyen használható, célállomásra történő darabszállítást és útválasztási stratégiát kapunk.

Leave a Reply