A szabadon mozgó AGV

Szinte mindegyik iparágnak szüksége és érdeke is törekedni a nagyobb rugalmasság biztosítására termelési rendszereiben. A mai gyártási rendszerek főként termék vezérelt anyagirányítással rendelkeznek, ahol a szorosan összekapcsolt szállítószalag rendszereket és felső sínpályás anyagmozgatást, egyre inkább az intelligens AGV (Automated Guided Vehicle) rendszerek váltják fel, ahol minden egyes AGV egyedileg vezérelhető.

A Plant Simulation-ban elérhető Transzporter objektum segítségével teljeskörű testreszabhatóság mellett építhetünk rugalmas AGV rendszereket tartalmazó szimulációs modelleket, amelyek felhasználhatók a különféle vezérlési jellemzők és stratégiák tesztelésére, illetve optimalizálására.
A fejlett AGV vezetés és útválasztás a következők szerint valósítható meg:

  • A különböző vezetési paraméterek (sebesség, gyorsulás, lassulás, forgási sebesség, célállomás stb.) teljeskörű testreszabhatósága mellett.
  • Az AGV függőleges tengely körüli forgásának lehetőségével.
  • Az AGV mozgási lehetősége bármilyen irányban.
  • A pályák és a szabad mozgás akár együttes modellezésével.

Az alábbi ábra szerint három fő példán keresztül kerülnek szemléltetésre a különböző AGV vezérlési lehetőségek:

A vezetési célállomások sorrendjének meghatározása tömb (array), vagy lista segítségével. Itt a jelölők (Marker) segítségével tudjuk kijelölni az útvonal köztes és vég pontjait.

agvPool.cont.setRoute(MarkerList)

Szegmens lista segítségével, ahol minden egyes útszakasz és a hozzá tartozó vezetési paraméterek külön-külön definiálhatók.

agvPool1.cont.setRouteSegments(RouteSegmentList)

Metódus segítségével, ahol például menjen (drive) x métert és forduljon y fokot.

&agvControl.executeNewCallChain(agvPool2.cont)

A fentiek segítségével a következő főbb előnyökre tehetünk szert, a Plant Simulation-ban felépített digitális ikerpár segítségével:

  • Korszerű AGV rendszerek szimulálása.
  • AGV flottakezelő szoftver tesztelése és validálása.
  • Teljesítmény és optimális AGV számok meghatározása.
  • AGV vezérlés és útválasztás validálása.

A szabadon mozgó AGV-k folyamatosan fejlődnek, például a 2201-es verziótól kezdve az ütközésük is könnyen kezelhetővé vált. Erről itt lehet bővebben olvasni: Plant Simulation 2201 (V17) újdonságok bővebben – DIGITÁLIS GYÁR (digitalisgyar.com)

Leave a Reply