A Tecnomatix Plant Simulation használata lehetővé teszi a prémium sörgyár számára a hatékony üzleti bővülést

A Plant Simulation kulcsfontosságú tervezési eszközt biztosít a Paulaner számára a sörgyárhoz.

KIHÍVÁSOK

 • A sörgyár alkotóelemek megfelelő méreteinek meghatározása
 • A megfelelő berendezésekbe történő befektetés
 • Robosztus és megvalósítható gyártási tervek kidolgozása

A SIKER KULCSAI

 • Biztosított termékminőség stabil és harmonizált gyártási folyamattal
 • Alternatív karbantartási stratégiák összehasonlítása
 • A szűkkeresztmetszetek azonosítása és feloldása

EREDMÉNYEK

 • Optimális stratégiák kidolgozása a vásárlói igények kielégítésére
 • A különböző szekvenálási stratégiák következményeinek megértése
 • A tervezett sörgyár korlátainak megismerése jövőbeli termékek és igények esetére
 • Biztosított termékminőség

Paulaner

A Paulaner Sörgyárat 1634-ben alapították Münchenben, Németországban. Ma a Paulaner körülbelül 2,4 millió hordó sört termel évente. Egyike annak a hat sörgyárnak, amelyek sört biztosítanak az 1810-ig visszanyúló német sörfesztiválra, az Oktoberfestre.

http://www.paulaner.com

A megfelelő egyensúly megtalálása

Egy sörgyár mérnöki tervezésénél számos tényezőt figyelembe kell venni, ideértve a szezonális keresletet, a termékforgalmat, az új termékek és a többféle kiszerelés rugalmas gyártását, valamint a minőséget és a frissességet. Erősen automatizált, kifinomult technológiákra és drága berendezésekre van szükség a felsorolt tényezők hatékony kezeléséhez, ezért különösen fontos annak biztosítása, hogy a folyamatok megfeleljenek a jelenlegi és a jövőbeni követelményeknek egyaránt.

A fenti cél elérése érdekében a szimuláció a választott eszköz a teljesen validált folyamatok megvalósításához, amelyek már „első alkalommal megfelelőek”. A szimuláció segítségével meghatározhatók a legköltséghatékonyabb és leginkább jövőbiztos tervezési megoldások. Alternatív tervezési változatok hasonlíthatók össze a teljesítmény, a rugalmasság és a költségek közötti legjobb egyensúly kiválasztásához. A szimuláció segítségével könnyen azonosíthatók a szűkkeresztmetszetek, illetve megtervezhető a legjobb stratégia a vevői igények jövedelmező kielégítésére.

Rendszerek és folyamatok optimalizálása

A Paulaner Sörgyár első hivatalos említése 1634. február 24., alapításának dátuma, amely azóta állandó része München kultúrájának, hagyományainak és történelmének. A Paulaner sör népszerűsége mindig is jóval túlmutatott München határain, ez különösen igaz a Hefeweißbier-re, amely ma az egyik legnépszerűbb sör a világon. Évente több mint kétmillió hektoliternyi termék hagyja el a sörgyárat, több mint 70 országba.

Sajnos a jelenlegi telephelyen nincs lehetőség bővítésre és még ha lenne is, a közeli szállítási kapcsolatok nem megfelelőek a megnövekedett termékmennyiség befogadására. A vállalat növekedésének érdekében egy új sörgyár tervezése kezdődött München külvárosában.

A legkorszerűbb sörgyár felépítésének megkönnyítése érdekében a Paulaner megoldást kínált az italipar számára a Siemens Digital Industries Software, Tecnomatix portfóliójába tartozó Plant Simulation szoftverrel. A megoldás sörgyár-specifikus objektumokat tartalmaz, mint például a sörfőzde, fermentációs tartályok, szűrők, fényes sörtartályok (BBT), töltősorok és tárolók. Ezen objektumok használata megkönnyíti a gyártási folyamat vizsgálatát, valamint a különböző tervezési stratégiák és változatok értékelését.

A teljesítmény értékelése

A szimulációs modell bemenő adatai táblázatkezelő programban kerülnek meghatározásra. A bemenetek különböző módon strukturálva vannak a vevői igényekhez és a folyamat lépéseinek (sörfőzde, fermentáció, szűrő, BBT, töltés, raktár) tulajdonságaihoz. Számos folyamatlépéshez meg lehet határozni a tartálykapacitásokat (darabszám, méret), a töltősorok elérhetőségét és a műszaknaptárakat.

Paulaner a szimulációs modell létrehozásának részletes ismerete nélkül is tudja használni az elkészült modellt, hiszen csak a bemeneti adatokat kell megadni a táblázatokban. A Plant Simulation-ba történő importálás után a modell komponensei automatikusan generálódnak és konfigurálódnak a bemeneti adatoknak megfelelően. Ez megkönnyíti annak használatát, továbbá lehetőséget teremt számos különböző változat rövid időn belüli hatékony vizsgálatára. A modell számos különböző teljesítménymutatót is biztosít a sörgyár teljesítményének értékeléséhez.

Ezzel a megoldással a vállalat képes felmérni a folyamatok sztochasztikus viselkedésének (fogyasztói igények, üzemzavarok stb.) hatását, illetve megbizonyosodhat arról, hogy a megfelelő tartályok és egyéb berendezések beruházását hajtják-e végre.

A legfőbb kihívások teljesítése

A Paulaner célja a projekttel kapcsolatban az volt, hogy tovább javítsa a kulcsfontosságú teljesítménymutatókat (hőigényt, energiafogyasztást, vízfogyasztást és veszteséget), megvalósítson környezetbarát energiakoncepciókat és gondoskodjon arról, hogy a folyamatok, a munkafolyamatok és a kapacitások kiegyensúlyozottak és optimalizáltak legyenek.

A Plant Simulation segítségével a vállalat számos kulcsfontosságú kérdésre tudott választ adni, melyek közé tartozott:

 • A meglévő szűk keresztmetszetek meghatározása.
 • A legjobb stratégiák kidolgozása, például a tisztításra, az átállásokra, a tételméretekre, a termelés tervezésre és vezérlésre, illetve a vevői igények kielégítésére.
 • Az új tervezett sörgyár korlátainak megismerése a várható jövőbeli termékek és igények tekintetében.
 • A legjobb megközelítés kialakítása a vevői igények, a beérkező áruk, a tételméretek és a csomagolósorok harmonizálására.
 • Valamint a különböző szekvenálási stratégiák hatásának megértése a termékmix és a mennyiség függvényében.

A nagy kölcsönös függőségekkel rendelkező összetett rendszerekben, mint például a sörgyártó üzemekben, szinte lehetetlen manuálisan megbecsülni a rendszer teljesítményét. A Plant Simulation használata lehetővé teszi az ilyen kölcsönös függőségek hatékony kezelését. Miután bebizonyosodott a megoldás értéke, Paulaner a Plant Simulation-t a jelenlegi és jövőbeli sikerei szempontjából elengedhetetlen tervezési eszköznek tekinti.

Érdekli a Plant Simulation? Kezdje el a 30 napos próbaidőszakot még ma!

Forrás: Use of Tecnomatix enables premier brewer to efficiently expand business (siemens.com)

Leave a Reply