5 ok, amiért fontos, hogy az Opcenter MS SQL adatbázist használ

Az Opcenter termeléstervező és ütemező rendszer Microsoft SQL adatbázist használ. Ez mondhatnánk, hogy az IT gondja, miért érdekelje az átlag termeléstervezőt? Ennek legalább 5 oka van, ebben a cikkben ezeket vesszük végig.

1. Adatkezelési teljesítmény

Az MS SQL a világ egyik legjobb teljesítményű adatbázis kezelő rendszere, amely az ingyenestől gyakorlatilag a nagy adatfarmokig skálázható. Mivel egy termeléstervező rendszernek nagyon sok adatot kell kezelni (termékek, routing, rendelések, beszerzések, ütemterv, stb.) ezért egyáltalán nem mindegy, hogy több százezer adatbázis rekordot az alap architektúra tud-e kezelni.

2. Könnyű adminisztráció

Az MS SQL számos olyan eszközt biztosít, amely megkönnyíti az adminisztrációt. Ebbe bele tartozik a biztonságos felhasználó kezelés, a termelés szempontjából fontos adatok akár automatikus biztonsági mentése, illetve minimális SQL tudással az adatok kötegelt manipulációja.

Ez utóbbi pl. olyankor jön jól, ha adott egy több ezer rekordot tartalmazó termékadatbázis és szeretnénk csak egy adott termékcsoportra megadni pl., hogy egy új, most vásárolt gépen is gyárthatók az adott termékek.

3. Termelési terv egyszerű elérhetősége a termelés számára

Az MS SQL része a Reporting services, ami alkalmas arra, hogy különböző jelentéseket tegyünk elérhetővé a termelés számára (pl. munka sorrend, gépek szeinti feladatok, stb.) Ilyen jelentést jópárat tartalmaz már alapban is az Opcenter. Ezek a jelentések egy böngészőből, tetszőleges eszközről megtekinthetők.

4. Termelési terv egyszerű elérhetősége a menedzsment számára

Ahogy a termelés, úgy a menedzsement is szereti átlátni a termelés, a rendelések határidőre teljesülését. A menedzsment számára is használhatók a Reporting Services lehetőségei, de tetszőleges BI eszköz (pl. Power BI) is használható.

Az alábbi kép a Microsofttól származik és egy jól áttekinthető termelési dashboardot mutat.

5. Nyitottság más technológiák (low code, mesterséges intelligencia, stb.) iránt

A Microsoft nagy hangsúlyt helyez arra, hogy az MS SQL technológia könnyen tudjon kapcsolódni szinte bármilyen technológiához.

Pédául:

  • pyton
  • R
  • low code (Mendix)
  • web szolgáltatások

A lehetőségek szinte korlátlanok. Így biztosított, hogy az Opcenter szinte bármilyen rendszerhez tud kapcsolódni (munkatársi adatbázis, gép karbantartási adatbázis, MES rendszerek)

5+1. Lehetőség több termelési terület (site, telephely) integrált termeléstervezésére

Ez a lehetőség most kezd egyre fontosabbá válni a cégek számára. A vállalatok egyre több telephelyen dolgoznak, egyre gyakoribb, hogy egy nagy vállalat rugalmasabb, autonóm termeléstervezést szeretne megvalósítani a gyártó területek között. Ilyenkor szükség lehet arra, hogy a különböző területek külön adatbázisban végezzék a termeléstervezést. Az SQL adatbázisok között a szükséges adatok szinkronizációja egyszerű és automatizálható, így az egyik részleg termelési tervének hatása villámgyorsan megjelenhet egy másik részleg tervében.

Leave a Reply