A gyártástervezési idő 75 százalékos csökkentése a belső erőforrások optimalizálása mellett

Az Opcenter APS használatával az Artis Matriz 50 százalékkal javítja a pontos szállítások arányát

Már nem tudjuk elképzelni a részletes tervezést és ütemezést az Opcenter APS nélkül.
Murilo Olenik, ipari igazgató
Artis Matriz

Folyamatos befektetés a technológiába

Az Artis Matriz egy kis brazil cég, amely hőre lágyuló anyagok fröccsöntésére szolgáló formák tervezésére és gyártására szakosodott. Fröccsöntési szolgáltatásokat is nyújt rendkívül összetett gépekhez.

Az 1991-ben alapított Artis Matriz 80 főt foglalkoztat, és kiváló minőségű termékeiről és szolgáltatásairól ismert, és olyan multinacionális cégeket szolgál ki, mint az Aptar Group, a Groupe Pochet, a Silgan Dispensing Systems, a Diehl Metering, a DENSO, a Honeywell, a Siemens AG és a WEG. Az Artis Matriz számára a folyamatos technológiai befektetés kulcsfontosságú tényező az üzlet szempontjából.

Murilo Olenik, ipari menedzser szerint: „Gyártásunk 100 százalékban megrendelésre készül, ügyfeleink pedig nagyon igényesek mind a minőség, mind a szállítási határidők tekintetében. A technológia kulcsfontosságú tényező. Folyamatosan figyelemmel kell kísérnünk üzleti folyamatainkat, gépeinket és berendezéseinket, gyártási folyamatainkat és mindazokat az eszközöket, amelyek támogatják a vállalatot abban, hogy ügyfeleink igényeit kielégítse. Lehetőség szerint igyekszünk meghaladni ügyfeleink elvárásait. Végül ez az, ami több bevételt és profitot hoz nekünk.”

A táblázatok nem elegendőek

2008-ban, az üzleti folyamatok egyik időszakos felülvizsgálatát követően, az Artis Matriz megállapította, hogy jobb eszközre van szüksége a gyári gyártástervezéshez és ütemezéshez, mivel a táblázatok használata túl sok kézi munkát igényel, és nehéz volt az átütemezés, ami elkerülhetetlenül befolyásolta a vevői elégedettséget.

Olenik elmagyarázza, hogy amint rájöttek, hogy a tervezési és ütemezési folyamaton javítani kell, dinamikusabb eszközt kezdtek keresni a táblázatok lecserélésére, és csökkentik a más részlegek, például az értékesítés, a beszerzés, a termelés és a pénzügyek részéről nehezedő nyomást.

„Szerencsére megtaláltuk az Opcenter APS-t, és néhány találkozás után az APS3-mal (Siemens megoldásszolgáltató) megbizonyosodtunk arról, hogy az Opcenter APS az az eszköz, amelyet kerestünk.”

Aparecido Martins, az APS3 igazgatója így emlékszik vissza: „Az első találkozáskor rájöttünk, hogy Artis Matriz elvégezte a házi feladatát. Nagyon jól ismerték erősségeiket és gyengeségeiket. A részletes gyártásütemezési eszköz bevezetése lehetőséget kínált nemcsak magának a tervezési folyamatnak a javítására, hanem a vállalat teljes üzleti folyamatának javítására is.”

Korlátozott költségvetésből

Artis Matriz tudta, mit akar, de azt is tudta, hogy a költségvetése korlátozott. Az Opcenter™ APS szoftverben elérhető különféle opciók és képességek miatt azonban a cég tudta, hogy ez a legjobb választás műszaki és költségvetési szempontból.

„Kezdetben az volt az első kérdésünk, hogy megéri-e az Opcenter APS-t integrálni az ERP rendszerünkbe” – mondja Olenik. „Az APS3 segítségével rájöttünk, hogy az ERP-nket jól felépítettük, hogy kiváló árajánlatokat adjon, és szabályozza a termelés által felhasznált összes munkaórát, de a folyamatlistánkat nem úgy alakítottuk ki, hogy részletes gyári ütemterveket készítsünk, és erre volt igazán szükség. . Ezért úgy döntöttünk, hogy az Opcenter APS-t önálló módban, azaz más szoftverekkel való integráció nélkül használjuk.”

Miután ez a döntés megszületett, a projekt zökkenőmentesen zajlott. Artis Matriz betöltötte az alapadatokat (erőforrások, támogatási csoportok) táblázatokból, és elkezdte regisztrálni az egyes termékek gyártási lépéseit közvetlenül az Opcenter APS-ben. A már gyártásban lévő termékekkel kezdték, és fokozatosan beépítették az összes eladott, de még el nem indult projektet.

Ezzel a stratégiával az első gyártási modellek és forgatókönyvek néhány nap alatt elkészültek, és ez segített a tervezőnek a prioritások beállításában a szállítási dátumok jobb figyelembevétele érdekében.

Az előnyök gyors felismerése

„Erőfeszítéseink első hasznát a projekt két és fél hónapja alatt láttuk” – mondja Olenik.

Artis Matriz 2008 óta használja az Opcenter APS-t. A 2009-es nemzetközi pénzügyi válság idején azonban bevételei jelentősen visszaestek. „Bár keresletünk csökkent, az Opcenter APS meghatározó eszköz volt számunkra, mert segített jobb döntéseket hozni a műszak mintákkal kapcsolatban, és prioritásokat anélkül, hogy embereket kellene elbocsátania” – mondja Olenik.

A szolgáltatási szintek hatalmas növekedése mellett az Artis Matriz az erőforrások jobb kihasználását, a szállítási határidők csökkenését és a jobb belső koordinációt is tapasztalta.

Az Opcenter APS valódi ereje 2011-ben derült ki, amikor a cég iránti kereslet ismét megnőtt.

Az Opcenter APS értéke a termelés ütemezéséhez számszerűsíthető:

A tervezési idő 75 százalékkal csökkent, négy napról egy napra

24 százalékkal, 65-ről 85 százalékra növelte a belső erőforrások felhasználását

A szállítási határidők betartása 50 százalékkal, 60-ról 90 százalékra nőtt

Támogatta a belső erőforrások jobb felhasználását, nagymértékben csökkentve a kiszervezéstől való függést

Az Opcenter APS nélkülözhetetlenné válik

„Már nem tudjuk elképzelni a részletes tervezést és ütemezést az Opcenter APS nélkül” – mondja Olenik. „Rendben, lehetséges, de a mai agilitás kulcsfontosságú tényező, mivel ügyfeleink nap mint nap nyomást gyakorolnak ránk a rövidebb szállítási határidők és a kiváló minőségű termékek érdekében. Az Opcenter APS segítségével már előre tudjuk, hogy lesznek-e késések, és teljes mértékben módosíthatjuk a menetrendet, és felmérhetjük a következményeket. Extrém esetben közölnünk kell a megrendelővel, hogy nem tudja tartani a szállítási határidőt, de ezt néhány nappal korábban megtesszük, hogy az ügyfél is tudjon átütemezni.”

2020-ban a COVID-19 világjárvány miatt Artis Matriz ismét a korlátok közé szorított. Olenik kifejti: „Sok kisvállalkozás sokat szenvedett a COVID-19 világjárvány alatt, és néhányan eltűntek a piacról. Minket is érintettek, de az Opcenter APS és a különféle forgatókönyvek előállítására szolgáló képességei lehetővé tették számunkra, hogy jó döntéseket hozzunk, és megőrizzük cégünk erősségét.”

Leave a Reply