Plant Simulation 2302 licenc beüzemelése

Február utolsó napjaiban jelent meg a Plant Simulation új, 2302-es verziója. Ennek használatához azonban be kell üzemelni egy frissített licencet. Ezt eddig a licenc fájl felülírásával és újraolvasásával tehettük meg a Siemens PLM License Server programjában. Azonban a szokásos újraolvasás után ennél a verziónál még nem fog működni a licenc.

Ennek oka, hogy a Siemens egy új verziót bocsátott ki a licenc szerver alkalmazásból is, amelyre szükségünk lesz a Plant Simulation 2302 használatához. Vagyis a licenc szerver frissítését is el kell végezzük.

A Support Centerből beszerezhető az új Siemens License Server 2.2.0 telepítője. A varázsló végigvezet a telepítésen, sőt még a régi licenc fájlunkat is átmásolja az új kijelölt helyére és be is tölti. Amire érdemes figyelni az az, hogy az új licenc szerver alapértelmezetten a 29000-es porton fog futni. Mivel eddig a 28000-es portot használta, ez okozhat átkonfigurálási feladatokat a licenceink használatakor. Szerencsére a használt port a telepítőben átírható a régi 28000-es értékre.

Az új licenc szerver telepítése után még be kell tölteni a friss licencfájlt. Innentől kezdve ez már rutinmunka, hiszen a licenc szerver felülete nem változott. Nyissuk meg a Program Files\Siemens\License Server mappa lmtools.exe programját, és a Start/Stop/Reread oldalon jelzett helyen írjuk felül a licencfájlt a frissel, majd olvassuk be újra a Reread License File gombbal. (Természetesen a licenc fájl helye is konfigurálható, a Config Services oldalon állítható be vagy állítható vissza a megszokott helyére.)

Sikeres újraolvasás esetén még a Plant Simulationben is be kell állítani a licencet. Ezt a File/Preferences/License oldalon tehetjük meg. A licenc szerver elérhetőségét beállítva, és a megfelelő portot kiválasztva már használható is a Plant Simulation 2302.

Megjegyzés: Az új licenc szerver a régit felülírja, így abban az esetben, ha megváltozik a port száma, akkor a régi Plant Simulation verzióknál is át kell hivatkozni az újra a fenti ablakban. (Eddig 28000-es porton volt a szerver, de most az alapértelmezett a 29000-es port lett.)

A diák (Student) licencet továbbra is úgy kell beállítani, mint a korábbi verziókban: Plant Simulation Student (digitalisgyar.com)

1 Response

  1. 2023.04.12.

    […] Fontos dolog, hogy a licenc beállítás módja is változott némiképp, erről itt írunk: Plant Simulation 2302 licenc beüzemelése – DIGITÁLIS GYÁR (digitalisgyar.com) […]

Leave a Reply