3D nyomtatás támogatása Siemens digitális gyártási eszközökkel

A 3D nyomtatás előretörése immár tisztán látható iránya a gyártási hatékonyság fejlesztésének. Gyártási folyamatok szempontjából a 3D nyomtatók általában a rugalmasságukból adódóan javítják a folyamatok stabilitását. A mai 3D nyomtatók már probléma nélkül használhatók sorozatgyártásra is, bár inkább a kis és közepes sorozatok gyártása során hatékonyak.

3D nyomtatás folyamattervezése – Plant Simulation

A gyártási folyamatok tervezése során a 3D nyomtatás integrálása a folyamatba általában egyszerűbb folyamatot eredményez, mivel a 3D nyomtatás több műveletet is össze tud vonni. Az ábrán látható műanyag fogaskerék gyártás hagyományos és 3D nyomtatásos folyamata között a főbb különbségek:

  • Stabilabb folyamat (kevésbé érzékeny egyes gépek meghibásodására)
  • Kevesebb folyamatlépés
  • Jobb termelékenység

3D nyomtatás termeléstervezése és gyártás ütemezése – Opcenter APS

A másik fontos területe a 3D nyomtatásnak a gyártási folyamatok szempontjából a termelés ütemezése, vagyis az, hogy a rendelések közül mit, milyen sorrendben kell gyártani ahhoz, hogy a lehető legtöbb rendelést határidőre le lehessen szállítani. A 3D nyomtatás során több vevői rendelés is elkészül egy művelet során. Erre az Opcenterben az Aggregált rekordok alkalmasak, amik több rendelés összevonásával és a több rendelés műveleti idejének adott szabályok szerinti összeadásával a valóságnak megfelelő termelési ütemtervet tud készíteni.

Bővebb információ a Plant Simulation folyamatszimulációs rendszerről: Plant Simulation – DIGITÁLIS GYÁR (digitalisgyar.com)

Bővebb információ az Opcenter termelésütemező rendszerről: Opcenter – DIGITÁLIS GYÁR (digitalisgyar.com)

Leave a Reply