Automatizálási lehetőségek vizsgálata Plant Simulation használatával 1.

A Plant Simulation azzal, hogy le tudjuk benne képezni a teljes gyártási és logisztikai folyamatot, és le tudjuk futtatni azt – egy kiváló eszköz arra is, hogy megviszgáljuk, hogy az adott folyamatot érdemes-e automatizálni, vagy sem? Az alábbi példában egy körkonvejoros sort nézünk meg, és azon belül a tesztelő állomást.

Első verzió: manuális állomás

Ebben a verzióban az állomáson a tesztelést és a sorról leszedést, illetve visszarakást dolgozó végzi. Az eredmény az, hogy 1 nap alatt 886 darabot tudunk gyártani.

Második verzió: robotos anyagtovábbítás

Ebben a verzióban a dolgozó továbbra is végzi a tesztelést, viszont az anyagtovábbítást 2 kisméretű robot végzi. Így a dolgozónak felszabadul ideje, ami meg is látszik az eredményen, mert 912 darabot tudunk gyártani egy nap alatt.

Harmadik verzió: anyagtovábbítás AGV-vel

Ebben a verzióban kipróbáljuk, hogy robot helyett kis AGV-t használunk. A darabszám alig egy hajszállal jobb, mint a robotos verziónál 914 darab.

Összefoglalás

Az eredményeket és a beruházási költségeket az alábbi táblázatban tudjuk összefoglalni:

MegoldásDarabszámBeruházás költsége
Első verzióManuális8860
Második verzióRobotos91220000 EUR
Harmadik verzióAGV91438000 EUR

A táblázat alapján a döntés egyértelmű: a robotos megoldás adja a leginkább kedvező ár-teljesítmény arányt.

A következő bejegyzésben megnézzük, hogy a robotos megoldást lehet-e még tovább tökéletesíteni. Tovább a folytatásra: Automatizálási lehetőségek vizsgálata Plant Simulation használatával 2. – DIGITÁLIS GYÁR (digitalisgyar.com)

1 Response

  1. 2022.01.15.

    […] Automatizálási lehetőségek szimulációval (digitalisgyar.com) […]

Leave a Reply