Összetett ellátási láncok kezelése bizonytalan időkben – Opcenter APS

Az ellátási lánc volatilitása egyre nagyobb kockázatot jelent a gyártók számára, mivel igyekeznek fenntartani a gyártási ütemterveket és a pontos szállításokat. A kedvezőtlen regionális és globális események példátlan fennakadásokat okoznak. A folyamat és logisztikai tervezőknek és a menedzsereknek feltételezniük kell, hogy az ilyen előre nem látható zavarok valószínűleg megismétlődnek, nem egyedi esetek az életben. Az ellátási lánc gyakoribb problémái, mint például a beszállítói termelés hirtelen offline állapotba kerülése, elkerülhetetlenné teszik az ilyen nehézségeket. Hogyan tudja egy gyártó vállalat úgy irányítani az ellátási láncát, hogy lehetővé tegye a módszeres és jól informált döntéshozatalt, ami minden zavaró esemény optimalizált megoldásához vezet?

A termelékenységi és szállítási célok elérése még az ilyen ellátási lánc kihívásai közepette is a Siemens Digital Industries Software új fehér könyvének tárgyát képezi, melynek címe: „Rendkívül rugalmasabb ellátási lánc tervezése”. A cikk elmagyarázza az ellátási lánc menedzsment holisztikus megközelítésének fontosságát, és leír egy ilyen holisztikus modellt, amely az irányítótorony-megközelítés néven ismert. Ezután holisztikus megközelítésben lefekteti a fejlett tervezési és ütemezési (APS) és ellátási lánc menedzsment (SCM) szoftverek szerepét, és részletez néhány lehetőséget a tervezés újraoptimalizálásának felgyorsítására e két szoftvermegoldás keresztfunkcionális együttműködése révén.

Ahol az APS és az SCM metszik egymást

Minden ellátási láncon belül működő gyártó cég két hatékony digitális rendszerrel rendelkezik a holisztikus ellátási lánc menedzsment támogatására és egy rugalmasabb ellátási lánc létrehozására. Ez a két rendszer egymást kiegészítő funkciókat kínál. A fejlett tervezési és ütemezési (APS) segítségével a gyártók optimalizálhatják a hosszú és középtávú tervezést, valamint nyomon követhetik és megalapozott döntéseket hozhatnak a vállalat rövid távú és napi gyártási ütemtervével kapcsolatban. Az ellátási lánc menedzsment (SCM) a logisztikát irányítja, a beszerzés tervezésétől és optimalizálásától, a szállítás végrehajtásától az elemzésekig.

Az SCM terület magában foglalja a legtöbb termeléssel kapcsolatos tevékenységet, amely az elsődleges gyártási szinten kívül történik. A nyersanyagok mozgatása és tárolása; a szállított alkatrészek, alkatrészek és részegységek leltárát; kimenő ellátási és elosztási hálózatok, valamint a késztermékek szállítása a vevőhöz. Eközben az APS megtervezi és ütemezi a tényleges gyártási tevékenységeket, figyelembe véve a termelési előrejelzéseket, a hosszú távú rendeléseket, a gyártási erőforrások rendelkezésre állását és kapacitását, valamint a műveletek sorrendjét a hatékony termelés és a rendelések teljesítése érdekében. Mivel az APS a gyártási szintre, az SCM pedig a gyártási szintre való mozgásra összpontosít, a két rendszer egymást kiegészítő jellege egyértelmű.

Businesspeople looking at PC screen

A holisztikus ellátási lánc menedzsmentben az APS és az SCM több mint kiegészítik egymást. Kölcsönhatásba léphetnek, és többfunkciós együttműködést hajthatnak végre. E két rendszer funkcionalitásának integrálásával a gyártók a termelékenység, a szállítási sebesség és a működési konzisztencia teljesen új szintjét érhetik el még az ellátási lánc kedvezőtlen eseményei során is.

A rugalmas ellátási lánc elérhető közelségben

Az APS és az SCM együttes alkalmazása biztosítja a robusztus digitális folytonosságot az ellátási lánc irányítása és a termelés tervezése és ütemezése között, amely a holisztikus ellátási lánc stratégia sikeres megvalósításához szükséges.

Olvassa el a tanulmányt, hogy többet megtudjon az integrált APS-SCM digitális ökoszisztéma szinergiái és előnyei által lehetővé tett öt képességről:

  1. A gyártási rendelések tervezésének integrálása a szállítási változásokkal – Ha az ellátás szállításában változás következik be, az SCM egy integrált rendszerben nemcsak az új szállítási dátumot adja meg az APS-nek, hanem digitálisan is karbantartja és frissíti.
  2. A gyártástervezés integrálása a beszerzés optimalizálásával – Amikor az APS minden egyes anyaghoz optimális szállítási dátummal ellátott szállítási kampányt határoz meg, ahelyett, hogy ezeket az információkat statikus pillanatfelvétel formájában adná át az SCM-nek, az integrált tervezési és logisztikai rendszer szinkronizálja a kapacitás és az ellátás tervezését. Ezzel a képességgel a gyártó képes azonosítani a kialakuló szinergiákat, és kiaknázni a kiaknázatlan megtakarítási lehetőségeket.
  3. Meglévő kérések és alternatív beszerzési forgatókönyvek felgyorsításának integrálása – Ha egy kérés érkezik (például egy rendelési expedíció) azután, hogy a gyártási terv vagy ütemezés már végrehajtásra került, az APS és az SCM is végrehajthat tartományspecifikus változókkal a mi lenne, ha forgatókönyveket. Az integrált rendszer gyorsabb optimalizálást tesz lehetővé, mivel az egyik rendszerből származó adatok digitálisan kommunikálnak a másikkal.
  4. A holisztikus ellátási lánc láthatóságának integrálása a napokig tartó kezeléssel – ahelyett, hogy az APS-t fix értékkel hagyná dolgozni a fedezett napok (DOC) számára, az integrált SCM képes élő DOC-adatokat közvetlenül az APS-hez kommunikálni. – kezdetben konfigurációs adatként a gyártástervezéshez, majd időszakosan a folyamatos finomítási folyamat támogatására.
  5. Optimalizálás és mi lenne, ha képességek integrálása – Míg a nem integrált APS-nek vagy SCM-nek a másik rendszer által meghatározott paramétereket fix értékként kell kezelnie, a rendszerek teljes integrációja lehetőséget biztosít az optimalizálás és a mi lenne, ha lehetőségek kiterjesztésére mindkét területre.

Forrás és a hivatkozott tanulmány letöltése: Managing complex supply chains in uncertain times | Opcenter (siemens.com)

1 Response

  1. 2023.01.03.

    […] Az Opcenter APS megoldás a termelés tervezésére szolgál, ezáltal soka tud segíteni a bizonytalan ellátási láncok esetében a jó gyártási sorrend és prioritások meghatározásában. Erről itt írtunk bővebben: Összetett ellátási láncok kezelése bizonytalan időkben – Opcenter APS – DIGITÁLIS… […]

Leave a Reply