Mi várható a digitális gyártásban 2023-ban ?

Soha nem felejtem el a 2020-as hasonló cikket, amikor a cikk megjelenése után kb. 2 hónapig volt értelmezhető, majd a Covid mindent felborított a gyártásban és a beszállítói láncokban. Azóta a folyamatos bizonytalanság és változás velünk maradt és úgy tűnik velünk is fog maradni.

Mi is az a digitális gyártás?

A digitális gyártás egy technológián alapuló megközelítés a termeléshez, amely összekapcsolja a különböző adatsilókat és folyamatokat a gyártási életciklusban, így az érintettek átfogóan és minden lépésben jobb üzleti döntéseket hozhatnak. A digitális gyártás fontos célja pedig a hatékonyság növelése és a változó vásárlói igényekre történő agilisabb reagálás.

Tervezni a bizonytalant?

Míg egy stabil gyártási környezetben szinte csak az volt régen a kérdés, hogyan lehet csökkenteni a költségeket, hogyan lehet növelni a hatékonyságot, a változások korában (vagyis most és a jövőben) sokkal inkább felértékelődött a bizonytalan helyzetek jó kezelésének képessége.

A gyártási és logisztikai folyamatszimuláció kiváló eszköz arra, hogy a folyamatokban rejlő sztochasztikusságokat vizsgálni tudjuk (mindenki Excelről upgradel Plant Simulationre … sicc 🙂 )

A Plant Simulation folyamatszimulációs rendszer februárban várható új verziója pont ezeken a területeken tartalmaz számos újdonságot.

A teljesség igénye nélkül a kedvenc újdonságaink a következők lesznek:

  • a dolgozónál megadható lesz, hogy csak akkor vigye el a darabot, ha a célállomáson biztosan le tudja rakni
  • az AGV-k esetén előre és hátramenet is támogatott
  • 3D befoglaló doboz a darabokhoz a grafikus teljesítmény növeléséhez, az egyszerűsített megjelenítéshez

Nem véletlen hát, hogy felmérések szerint is a Siemens a vezető a szimulációs szoftverek piacán: Vezető szerep az ipari szimulációs szoftverek piacán – DIGITÁLIS GYÁR (digitalisgyar.com)

Az Opcenter APS megoldás a termelés tervezésére szolgál, ezáltal soka tud segíteni a bizonytalan ellátási láncok esetében a jó gyártási sorrend és prioritások meghatározásában. Erről itt írtunk bővebben: Összetett ellátási láncok kezelése bizonytalan időkben – Opcenter APS – DIGITÁLIS GYÁR (digitalisgyar.com)

Metaverzum

Az iparág egyik legizgalmasabb bejelentése volt 2022-ben az nVidia és a Siemens együttműködése az ipari metaverzum létrehozására, erről mi is írtunk itt: A Siemens és az NVIDIA együttműködik az ipari metaverzum lehetővé tétele érdekében – DIGITÁLIS GYÁR (digitalisgyar.com)

Ennek az együttműködésnek az első elemei várhatóan már 2023-ban a termékekben is elérhetők lesznek.

Digitális gyártás a felhőben

Van akit kiver a veríték a felhő szótól, van akinél mindenre ez a megoldás… bármelyik csoportba is tartozunk, a felhő alapú technológiák életünk részévé váltak. Szerencsére a Siemens okosan nyúlt ehhez a témához, kiegészítve a nagy számításigényű “desktop” funkcionalitást felhő alapú kiegészítésekkel. Erre a két legjobb példa az alábbi:

Összefoglalás

Látszik, hogy izgalmas év elé nézünk, ahol jól látható a digitális gyártási megoldások egyre nagyobb térhódítása. Szóval: munkára fel! 🙂

1 Response

  1. 2023.04.08.

    […] Az ipari digitalizáció az idei esztendőben immáron komolyan elérte nem csupán a nagy cégeket, hanem a kisebbeket is. De továbbra is trend, hogy a nagyok 1-2 év előnyben vannak a kisebbekkel szemben, s így utat mutatnak, jövőt jeleznek nekik. Ahogy korábban írtuk az ipari metaverzum az egyk meghatározó trend az idei évben: Mi várható a digitális gyártásban 2023-ban ? – DIGITÁLIS GYÁR (digitalisgyar.com) […]

Leave a Reply