Social disctancing elősegítése Plant Simulation használatával

A gyártóknak nagy kihívást jelent a dolgozókat munkába visszaállítani, amellett, hogy különös figyelmet kell fordítaniuk az alkalmazottak biztonságára.

Felmerül a kérdés, hogy hogyan lehet a social distancing új norma alkalmazása mellett elindítani a gyártást. A válasz egyszerű: virtuális szimuláció használatával.

Plant Simulation használatával könnyedén elkészítheti gyártósora digitális ikerpárját a social distancing szabályok betartása mellett. A Siemens által közzétett rövid videó bemutatja miként lehet megvizsgálni, hogy két dolgozó a megfelelő távolság betartása mellett dolgozik. A modellben meghatározásra kerül két dolgozó közötti szükséges távolság. Piros körök jelölik azokat a pontok, ahol a dolgozók mozgásukból adódóan keresztezhetik egymás, ezáltal veszélyeztetik a megfelelő távolság betartását. A rendszer azonosítja az összes olyan pontot, ahol a megfelelő távolság nem kerül betartásra, továbbá megszámolja ezeket az eseteket.

A videót Michael Walker, Tom Hereford és Matthias Heinicke (Siemens Digital Industries Software) készítették.

A modell könnyedén módosítható, pl. válaszfalakkal ellátható, a biztonságos munkavégzés biztosítása érdekében. A válaszfal védelmet nyújt a dolgozóknak, másrészt ténylegesen befolyásolja az alkalmazottak útvonalát, ezáltal redukálja azoknak az eseteknek az előfordulását, amikor is nincs meg a szükséges távolság az alkalmazottak között.

Az elrendezés természetesen bármikor könnyedén megváltoztatható annak érdekében, hogy minél biztonságosabb munkafeltételek alakítsunk ki. A szimuláció célja, hogy meghatározásra kerüljön a biztonságos munkavégzés biztosításához szükséges összes választófal optimális helyzete, azért, hogy minimalizáljuk vagy elkerüljük azokat az eseteket, amikor nem biztosított a szükséges távolság a dolgozók között.

Ha további módosításokra van szükség, akkor a Plant Simulation segít kielemezni a rendszert, és az alapján javasolni további automatizálási, robotika, mozgó állomások vagy berendezések hozzáadását.

A Tecnomatix Plant Simulation lehetővé teszi a gyártórendszerek, a logisztikai folyamatok szimulációs modelljének leképezését, elemzését és optimalizálását. Használatával optimalizálható a gyár teljes működése, ezáltal pedig fokozóható a dolgozók biztonsága is. A Plant Simulation átfogó analíziseszköztárral rendelkezik, beleértve az automatikus szűk keresztmetszet elemzést, a Sankey-diagrammokat és a Gantt-grafikonokat. Az egyes modellváltozatok összehasonlításával jobb gyártási alternatíva hozható létre. Csökkenthető a szűkkeresztmetszet, a WIP készlet és növelhető az óránkénti kihozatal.

A Plant Simulation-ben elvégzett szimuláció segít újraindítani a gyártást, miközben optimalizálhatja a kihozatalt és maximalizálhatja a dolgozók biztonságát. Ezzel pedig versenyelőnyre tesz szert.

Az eredeti blogbejegyzés itt érhető el: https://blogs.sw.siemens.com/tecnomatix/how-to-leverage-discrete-event-simulation-for-social-distancing/

2 hozzászólás

  1. 2020.12.17.

    […] Természetesen a gyárban fontos a legtöbb tevékenység érintésmentes megoldása, ebben a Plant Simulation Social Distancing könyvtára segít, amiről itt olvashatunk: Social distancing Plant Simulation (digitalisgyar.com) […]

  2. 2022.02.22.

    […] Aztán jött a Covid és minden borult, úgyhogy a digitális gyártási termékekre is más feladat hárult… a cég rugalmasságának támogatása, a dolgozói biztonság biztosítása. Erről is született egy cikk: Social distancing Plant Simulation (digitalisgyar.com) […]

Leave a Reply