2021 a gyártásban… 20-ra lapot húzunk?

Imádok évnyitó cikket írni a blogra. A tavalyi nagyon jól sikerült, egészen három hónapig volt releváns 😀 Azért, akit érdekel, hogy milyen lehetett volna a gyártásban a 2020-as év a Covid-19 megjelenése nélkül, az itt tudja elolvasni: 2020 gyártás (digitalisgyar.com)

Aztán jött a Covid és minden borult, úgyhogy a digitális gyártási termékekre is más feladat hárult… a cég rugalmasságának támogatása, a dolgozói biztonság biztosítása. Erről is született egy cikk: Social distancing Plant Simulation (digitalisgyar.com)

A digitalizáció meg haladt szépen a maga útján… talán kissé felgyorsulva is, ahogy az a Siemens felmérésből látható: Digitalizáció Magyarországon 2020 – A Siemens és a GKI felmérésének eredményei – DIGITÁLIS GYÁR (digitalisgyar.com)

A Covid időszakában minden a digitális átállásról szólt, és minden digitális lett (már ami az lehetett)… 2021-ben szerintem a nagy kérdés az lesz, hogy van-e elég érték az eddig elért digitalizációban, ki tudjuk-e aknázni a digitalizáció igazi előnyeit?

Az jól látszott 2020-ban, hogy azok a cégek, ahol megkövültek a “10 éve így csináljuk, a következő 10 évben is jó lesz így” és hasonló mentalitások, ott komoly problémát okozott a munkakörök rugalmasságának fokozása, az emberi/dolgozói biztonság iránti igény elfogadása és kezelése.

Véleményem szerint az alábbi fő trendek fogják meghatározni a 2021-es évet a gyártásban:

  1. A dolgozói biztonság
  2. Stratégia kialakítása a Covid-19 utáni időkre
  3. A 3D nyomtatás, additív technológiák
  4. ERP rendszerek újragondolása
  5. Lokális gyártás és ellátás kerül a fókuszba
  6. Az üzlet átalakulása B2B modellből B2C modellbe

Nézzük meg ezeket pontonként:

1. Dolgozói biztonság

A 2020-as évben még az is hazavitte a munkát, akinek eddig minden idegszála tiltakozott ez ellen. A home officet lehet szeretni, nem szeretni, de kivívta magának az elfogadott munkamód pozíciót (cégenként a tűrt és a preferált közötti elég széles skálán mozogva). Természetesen a gyártás más… gyártani nem lehet home officeban, vagy legalábbis nem sok mindent… ezért kiemelt fontosságú volt, hogy a munkahelyek biztonságosak legyenek és a dolgozók azokat biztonságoknak is érezzék. Ez a trend tovább fog folytatódni, és a cégek fenn is fogják tartani ezeket a Covid-19 után is… viszlát nulla négyzetméterre optimalizált gyártócellák, ahol az egyik dolgozó jobb keze folyamatosan a másik dolgozó bal kezét éri, hogy ne veszítsünk egy ezredmásodpercet sem az anyagátadással 😀 No igen, a Lean-nek is másról kell szólnia a következő években 😉

2. Stratégia kialakítása a Covid-19 utáni időkre

Az egyik legfontosabb eleme a következő évnek, hogy a cégek milyen módon készülnek fel a jövő év második felében és a következő években várhatóan normalizálódó és a fogyasztás terén rekordokat döntő gazdasági helyzetre. A stratégiának nagyon sok eleme lehet, de biztos, hogy részét kell képezze a meglévő kapacitások felmérése és azok megfelelő kiaknázása, illetve annak eldöntése, hogy milyen irányba érdemes ezeket a kapacitásokat fejleszteni.

Ezekre remek megoldás a digitális gyártás, a digitális ikerpár mind folyamatszimulációs, mind termelésütemezési és tervezési szempontból. Ezekről további olvasnivalók itt találhatók:

Plant Simulation – DIGITÁLIS GYÁR (digitalisgyar.com)

Opcenter – DIGITÁLIS GYÁR (digitalisgyar.com)

3. A 3D nyomtatás, additív technológiák

A 3D nyomtatás megérkezett, itt van és fel fogja fordítani mindazt, amit a gyártásról ma gondolunk. Azzal, hogy a 3D nyomtatás lassan eléri azt a sebességet, hogy sorozatgyártásra is használható, és azzal, hogy a rugalmassága révén egyedi igények kielégítésére is használható, gyakorlatilag univerzális gyártási technológiává lépett elő. Hogy mely technológiákat fogja leginkább kiszorítani? A darabolást, az esztergálást, az öntést és a marást… hogy mennyi idő alatt? Talán gyorsabban, mint gondolnánk.

A 3D nyomtatás és az additív technológiák támogatásáról testvérblogunkon lehet többet olvasni:

NX 3D nyomtatási lehetőségek többféle nyomtatáshoz (digitalisiker.com)

4. ERP rendszerek újragondolása

Nos, a 2020-as év sötét év lett az ERP-s cégek számára. Egyrészt az első költség, amit a cégek lehúztak, az az ERP rendszerek frissítése volt, illetve a különböző ráfejlesztések megrendelése. Másrészt pedig nagyon nagy szórás volt abban, hogy az egyes ERP rendszerek mennyire felkészültek arra, hogy az adott cég átálljon a távoli munkavégzésre.

Véleményem szerint a 2021-es évben a cégek várhatóan újragondolják a “mindenre megoldást nyújtó ERP” rendszerek szerepét, és inkább az azonnal, vagy rövid idő alatt mérhető megoldást nyújtó fejlesztések irányába mozdulnak. Ilyen például a termeléstervezés és ütemezés, erről bővebb információ itt olvasható: Opcenter – DIGITÁLIS GYÁR (digitalisgyar.com)

5. Lokális gyártás és ellátás kerül a fókuszba

A 2020-as esztendő másik nagy tapasztalata a gyártó cégek számára a beszállítói csatornák sérülékenységének látványos megjelenése volt. A határzárak, az egyes országok különböző korlátozásai a napnál világosabban mutatták meg a lokális és a minél rövidebb beszállítói lánc előnyeit. Nem véletlen, hogy már az év második felében megerősödtek mind Amerikában, mind pedig Európában a távoli országokból a gyártás visszatelepítését várók hangjai. Ez a trend 2021-ben tovább fog folytatódni, amivel egyébként hazánk hosszú távon is jól járhat.

6. Az üzlet átalakulása B2B modellből B2C modellbe

A vállalatok nem szeretik a függőséget, a kitettséget, amikor csak néhány megrendelőből élnek, mert az komoly gazdasági kockázatot jelent. Persze lehet olyan helyzet, amikor a speciális termék vagy tudás miatt egy beszállító vagy partner “bebetonozódik”, de azért ez viszonylag ritkán történik meg a lecserélhetőség veszélye nélkül.

Ez az érzés áthatotta a 2020-as évet is, és számos gyártó cég (főleg azok tehették ezt meg, akik végterméket gyártanak) megteremtette a lehetőségét, hogy az ügyfelek direktben tőlük is vásárolhassanak, rendelhessenek. S tették ezt sok esetben oly módon, hogy még a konfigurálhatóság, a termék egyedire szabhatóságát is biztosították az ügyfél, vevő számára.

Korábban is voltak már ilyen próbálkozások, gondoljunk csak a DELL-re, ahol szinte minden gép egyedire konfigurálható, vagy az új belépő Nike-ra, ahol a saját cipőnket tudjuk megtervezni. A következő években mindez megjelenhet a kávéfőző, a szalámi összetétele, a bor csomagolása, a whiskey érlelése esetében is, hiszen mindent a vevőért…. 😉

Izgalmas idők jönnek, és mindezt le is kell persze gyártani… Csináljuk! 🙂

Leave a Reply